За місяць дії конкурсу 20 ОСББ стали його учасниками.

Київ. 24 грудня. УНІАН. Експерти і активісти в галузі управління житловим фондом підбили підсумки першого конкурсу «Кращі практики: ОСББ з усіх регіонів України про свої історії успіху».

Фото УНІАН

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила фахівець у сфері ЖКГ і співпраці з ОСББ, організатор конкурсу «Кращі практики» Віра Радченко.

«Все, що ми бачимо в соцмережах, це в основному новини про те, що ОСББ - це погано. Було стільки негативу, що виникло бажання поділитися всіма тими історіями успіху, які є в об'єднань. Спонтанно з'явилася ідея, щоб люди розповідали про свої успіхи в рамках конкурсу", - сказала вона.

Радченко пояснила, що метою конкурсу було розмістити в соціальній мережі якомога більше успішних історій створення і функціонування ОСББ по всій Україні.

Фото УНІАН

За її словами, за місяць дії конкурсу 20 ОСББ стали його учасниками і один будинок, який, не створюючи ОСББ, зумів об'єднатися саме для наведення ладу.

Присутня на прес-конференції керівник «Першої муніципальної школи ОСББ», співорганізатор конкурсу «Кращі практики» Ірина Головатенко зазначила, що конкурс охопив учасників з безлічі українських міст: Києва, Одеси, Бердичева, Тернополя, Запоріжжя, Жовтих Вод, Кременчука, Лубен, Олешок, Первомайська, Харкова і Білої Церкви.

Фото УНІАН

«Ми вирішили, що обов'язково маємо відзначити всіх учасників конкурсу. Зокрема, від організації «Щасливе місто» і від нашої Першої муніципальної школи ОСББ очікують подарунків. Я дуже сподіваюся, що така кількість подарунків і позитивних історій стимулюватимуть у майбутньому більшу кількість людей брати участь у цьому конкурсі», - сказала вона.

За інформацією Головатенко, для подальшого успішного функціонування ОСББ необхідно впровадити механізми співфінансування на рівні маленьких міст, а також спростити таку процедуру. Також необхідно створити прозорий реєстр власників для того, щоб ОСББ могли організовуватися і функціонувати.

Головатенко наголосила на необхідності проведення грамотної інформаційної політики, оскільки більшість громадян нашої країни не знають, що будинки списані з балансу, і самі мешканці є відповідальними власниками.

«ОСББ - це насамперед взаємини всередині будинку. Це вартість житла, яка стовідсотково зростає», - пояснила керівник «Першої муніципальної школи ОСББ».

Національний консультант проекту ЄС/ПРООН HOUSES по Києву Наталія Кальченко зазначила зростання активності і зацікавленості громадян у створенні ОСББ, а також потребу обмінюватися досвідом у цьому питанні.

Присутні учасники конкурсу розповіли про свої успішні історії створення ОСББ, що в підсумку дозволило значно поліпшити житлові умови в будинку, а також збільшити вартість квартир у такому будинку.

Голова правління ОСББ «Авіатор 4» в місті Києві Наталія Ривкіна розповіла, що прийняла в управління ОСББ у 2015 році в стані банкрутства. Завдяки об'єднанню мешканців та ефективному управлінню до 2020 року в будинку поставили індивідуальний тепловий пункт, утеплили весь будинок, встановили нові ліфти, зробили капітальний ремонт вхідної групи та інші роботи. У підсумку, такі заходи дали змогу економити на комунальних ресурсах 30-50% і жити комфортно.

Мешканка будинку на Салютній, 6 в місті Києві Тамара Чала, де ще не створено ОСББ, розповіла, що її будинок 1964 року побудови і ще 2 роки тому житло було в катастрофічному стані. Зокрема, мало стару зношену електропроводку, протікав дах, гнилі труби в затоплених по пояс підвалах. У 2019 році за програмою співфінансування виконали капітальний ремонт даху та підвалу будинку, замінили всі комунікації водопостачання та опалення, а також виконали низку інших робіт.

Засновник і директор фірми «Комфортсервіс» Сергій Філіпов розповів, що ОСББ в одеській багатоповерхівці на вул. Миколаївська дорога було створено лише у 2018 році. Початковий стан будинку: у ліфтів закінчилися всі терміни експлуатації та освідування, основна проблема - що протікає каналізація і прогнила система опалення.

За два роки ситуація в будинку кардинально змінилася. Було замінено всю каналізацію, приведено в порядок машинне приміщення після заміни ліфта, замінено всю розводку силових кабелів і кабелів системи освітлення з енергоефективними світильниками, а також розведення холодної води і системи опалення за новою схемою. Мешканцями також було встановлено індивідуальний тепловий пункт та ін.

Учасники відзначили, що модернізацію своїх будинків вони змогли здійснити, в тому числі, за рахунок місцевих і державних програм кредитування на пільгових умовах.