На думку студентів і викладачів, рішення про реорганізацію коледжу ініційоване рейдерами, що пов’язані з Москвою, з метою захоплення 16 га столичної землі під забудову.

Київ. 4 листопада. УНІАН. У Києві представники Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного закликають владу втрутитися в ситуацію з реорганізацією закладу, яка спрямована на рейдерське захоплення.

Про це в прес-центрі УНІАН сказали учасники прес-конференції на тему: "Переслідування тренерів, студентів та співробітників Олімпійського коледжу, які беруть участь в протестах проти незаконного розпорядження Кабміну про його ліквідацію в інтересах столичних забудовників та агентів Москви".

Відео дня

Викладач коледжу Юрій Самсон заявив, що фактично другий місяць триває конфліктна ситуація, яка “пов’язана з реорганізацією, а по факту, ліквідацією Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного”.

Він висловив переконання, що ця ситуація спричинена незаконним, на його думку, розпорядженням уряду від 2 вересня 2020 року про реорганізацію Олімпійського коледжу.

“На превеликий жаль, ці два місяці ця ліквідація супроводжується абсолютно незаконними діями зі сторони уряду, зі сторони Міністерства освіти і науки, і буквально 28 жовтня відбулася чергова ескалація конфлікту, коли територію коледжу, адміністративну будівлю в прямому сенсі було захоплено рейдерами. Ці рейдери представляють юридичні особи, вони представляють київських забудовників, і є всі дані, які свідчать про те, що вони напряму пов’язані з Москвою, тобто з Російською Федерацією – країною-агресором”, - наголосив Самсон.

Своєю чергою, голова профспілки коледжу Дмитро Несвятипаска сказав, що наразі заклад є по суті захоплений. “Захоплений представниками товариств з обмеженою відповідальністю, а саме Олександром Москаленком. Територією закладу зараз пересуваються і постійно там знаходяться невідомі особи, одягнені у повністю чорне вбрання, тобто, звичайні “тітушки”, які навіть на другий день свого перебування в закладі “відсторонили”, так би мовити, нашу охорону, всі представники якої брали участь у російсько-українській війні”, - наголосив Несвятипаска.

Також він сказав, що працівників закладу намагаються залякувати і тиснути на них.

Голова профспілки зазначив, що фактично закладом тепер керує Москаленко, який відомий тим, що “свого часу довів до банкрутства футбольний клуб “Арсенал”.

Спортсмен, тренер коледжу Богдан Грицай розповів, що за всю історію Олімпійський коледж виховав 23 олімпійських чемпіони, 196 чемпіонів світу, 45 заслужених майстрів спорту і більш як 2 тис. майстрів спорту.

Він зауважив, що після нападу Росії на Україну у 2014 році заклад забрав до себе близько 15-20% тренерів з Донецької і Луганської областей, а також талановитих дітей на навчання. “Вони пройшли муки. Вони бачили на свої очі, що відбувалося в Донецьку і Луганську, і зараз вони бачать, що відбувається в нашому коледжі, що невідомі люди в чорному – це копія, як було у них в училищі в 2014 році. Батьки налякані, діти всі налякані, вони не знають, що робити. Я прошу президента України Володимира Зеленського вплинути на ситуацію і схаменути тих людей, які зараз роблять рейдерське захоплення”, - наголосив Грицай.

Викладач Самсон додав, що вони звертаються не лише до Зеленського, але й до уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової. “Ми сподіваємося, що у законний спосіб буде зупинена не просто реорганізація, ліквідація унікального навчального закладу, а й те беззаконня, абсолютне відверте, яке відбувається в столиці України”, - сказав Самсон.

Він додав, що вперше рейдери спробували захопити коледж 24 вересня. “Відбулося це з побиттям студентів, побиттям викладачів, з викраденнями і незаконними арештами на території коледжу”, - заявив викладач коледжу.

У цьому зв’язку адвокат постраждалих працівників та студентів Віталій Цокур повідомив, що зараз триває досудове розслідування за фактом хуліганських дій, вчинених на території коледжу 24 вересня під час зустрічі з ректором Національного університету фізичного виховання і спорту України Євгенієм Імасом, який очолює комісію з реорганізації коледжу. За словами адвоката, в той день ректора нібито “хотіли, так би мовити, віднести до смітника”.

Як сказав адвокат, вчора він і студент коледжу Єгор Батарон, якого намагаються ув'язнити, ходили на допит до слідчих органів і надали покази.

Адвокат наголосив, що ніхто насправді не хотів “віднести Імаса і вкинути у смітник, тобто провести таку собі незаконну сміттєву люстрацію”.

“Цій зустрічі передували ряд подій, які полягають у тому, що і студенти, і працівники коледжу висловлювали позицію проти приєднання до університету. Аргументів, мені здається, більше ніж достатньо для того, щоби їх враховувати”, - сказав Цокур.

Також адвокат зауважив, що напруга збільшувалась через відсутність нормального діалогу. “Розумієте, що Інас потурбувався, наскільки нам відомо, про те, що можуть виникнути якісь сутички, тому він одразу покликав з собою, зокрема, працівників поліції”, - сказав захисник.

Водночас, як стверджує адвокат, ситуація розвивалася таким чином, що на території коледжу зібрався натовп, зокрема й з працівників коледжу, які висловлювали обурення стосовно Імаса, але й ректор “фактично своєю поведінкою провокував інших людей разом з тими особами, які були при ньому присутні”.

“Працівники поліції від початку мали вживати якихось заходів, щоби не виникало конфліктних ситуацій, але працівники поліції цього не робили”, - сказав адвокат.

Також адвокат наголосив, що на його думку, працівники поліції перевищили свої повноваження. “Ми звернулися до територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Києві з заявою про вчинення кримінальних правопорушень, які полягають у тому, що по-перше, було перевищено повноваження, зокрема, працівником Деснянського управління поліції шляхом того, що він кийком вдарив Жданович Катерину (голову студентського самоврядування), а також фактів незаконного затримання”, - сказав адвокат.

У той день було затримано студента Єгора Батарона і голову профспілки коледжу Дмитра Несвятипаски.

Викладач коледжу Самсон додав, що конфлікт, який стався 24 вересня, був заздалегідь запланований і що це була свідома провокація.

“Ліквідація Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного є незаконною. І ми будемо доводити це в суді. Ми будемо боротися заради спортивного майбутнього, заради майбутнього тих дітей України, які в Олімпійського коледжі мають чудову тренувальну базу і отримують чудове виховання”, - наголосив Самсон.

Крім Зеленського і Денісової, учасники прес-конференції мають намір звертатися з цього питання до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

За їх словами, наявні документи свідчать про те, що рішення про реорганізацію ініційоване рейдерами з метою захоплення 16 га столичної землі під забудову.

Як повідомляв УНІАН, профспілка працівників та студентів Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного оскаржує рішення уряду №1083-р від 2 вересня про приєднання коледжу до Національного університету фізичного виховання і спорту, яке, на їхню думку, суперечить положенням закону України «Про освіту» та закону України «Про вищу освіту».

Підготовче засідання Окружного адмінсуду Києва в цій справі призначено на 17 листопада.

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що коледж залишився єдиним закладом фахової передвищої освіти, який ще не передано до закладів вищої освіти. Він вважає, що «для коледжу нічого не змінюється».

***Олімпійський коледж імені Івана Піддубного – заклад вищої освіти І рівня акредитації у Києві. Заснований у 1966 році, є базовим закладом для підготовки спортивного резерву для збірних команд України. При коледжі є загальноосвітня школа (6-11 класи), де учні поєднують заняття спортом (12 видів) з програмою загальноосвітньої школи. Після закінчення школи учні мають можливість вступу до цього ЗВО, якщо вони входять до складу збірної команди України або є переможцями чемпіонатів та першостей України з виду спорту, яким займаються. Заклад державної форми власності перебуває в підпорядкуванні Міністерства освіти і науки.

Фото з пресконференції: https://photo.unian.ua/theme/101177-press-konferenciya-presledovanie-trenerov-studentov-i-sotrudnikov-olimpiyskogo-kolledzha-kotorye-uchastvuyut-v-protestah-protiv-nezakonnogo-rasporyazheniya-kabmina-o-ego-likvidacii-v-interesah-stolichnyh-zastroyshchikov-i-agentov-moskvy.html