Голова громадської організації "Спілка юристів Одеської області" Олександр Рябець заявив, що інвестори, які вже почали купувати квартири у майбутніх новобудовах, ризикують бути ошуканими, оскільки за документами споруджують санаторій, а не житло.

Київ. 25 червня. УНІАН. В Одесі у прибережній зоні під виглядом санаторію незаконно будують чотири 21-поверхові житлові будинки.

Фото УНІАН

Про це учасники прес-конференції- голова громадської організації "Спілка юристів Одеської області" Олександр Рябець та громадський діяч, адвокат Олег Ковальчук заявили на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Рябець повідомив, що мова йде про землі колишнього санаторію "Магнолія", що існував понад 100 років і декілька років тому був зруйнований. Довгий час заклад перебував у державній власності, а згодом незрозумілим чином став приватним. Після цього на місці колишнього санаторію розпочалася нібито реконструкція будівель. Фірма-власник уклала договір оренди на земельну ділянку під санаторієм нібито для його реконструкції. При цьому Рябець зауважив, що цільове призначення землі не змінювали - це землі оздоровчого призначення, а тому, крім оздоровчих об'єктів, на цих землях не можуть будувати інші.

Рябець заявив, що забудовник почав зводити чотири 21-поверхові будинки і вже почав через фонди залучати кошти інвесторів – фізичних осіб, які купують квартири у так званому «санаторії».

Він також зазначив, що продаються квартири в майбутньому "санаторії" за ціною від 1 тис. 420 доларів за квадратний метр. За словами юриста, якщо взяти до уваги загальну площу будинків – 150 тисяч квадратних метрів, то виявиться, що в цілому планують продати квартири на суму понад 200 млн доларів.

Крім того, Рябець зазначив, що в порушення законодавства дозвіл на будівництво видав місцевий департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції, хоча на такі великі об'єкти дозволи видає центральний апарат Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Також Рябець повідомив, що правоохоронні органи знають про цю ситуацію, і Держбюро розслідувань навіть певний час розслідувало кримінальну справу щодо шахрайства з боку фондів, які збирають кошти інвесторів.

"Ми майже рік тому звернулися до ДБР, оскільки місцеві правоохоронці не бачили там порушення закону, центральний апарат ДБР відкрив провадження, і певний час розслідували справу, викликали мене на допит. Також були допитані керівники забудовника.

Але потім, коли змінилося керівництво ДБР, хочу зауважити, що забудовник - це київська компанія яка наближена до Офісу президента. І як тільки змінився керівник ДБР, ми отримали через деякий час повідомлення про закриття справи. Ми звертаємо увагу, щоб було перевірено, чи немає впливу від Офісу президента", - наголосив юрист.

Разом з тим Рябець заявив, що не збирається здаватися і оскаржить рішення про закриття провадження в суді й добиватиметься, щоб справу було доведено до суду.

Водночас Рябець наголосив, що люди, які купують квартири у майбутньому житловому комплексі, дуже ризикують, адже, згідно з документами, на місці колишнього санаторію зводиться новий, але фактично мова йде про будівництво житлового комплексу.

За словами юриста, тому житло у такому комплексі неможливо буде легалізувати, оскільки не змінено цільове призначення землі. Таким чином майбутні власники, якщо й отримають житло, то за документами квартир не матимуть, заявив Рябець.

«Житлові фонди збирають кошти і нібито продають квартири. Хоча насправді мова йде про продаж санаторію. Ввести в експлуатацію дані будинки законно буде неможливо, тому що вони не відповідають генеральному плану, земельна ділянка не відповідає цільовому призначенню, не кажучи вже про те, що буде заблоковано доступ до моря інших громадян, що є не лише порушенням Земельного та Водного кодексів, а й Конституції України, яка визначає водні об'єкти як надбання усього українського народу. Фактично фонди зараз продають повітря й обманюють, що всі дозволи на будівництво у них є», - підкреслив юрист.

Фото-новини з прес-конфееренції: https://photo.unian.ua/theme/97490-press-konferenciya-v-unian-v-odesskom-obnovlennom-sanatorii-magnoliya-uzhe-nezakonno-prodayut-kvartiry-ot-zastroyshchika-kotorogo-svyazyvayut-s-opu-kto-poneset-otvetstvennost.html