За словами представниці рестораторів Ольги Насонової, вперше в історії відвідувач став загрозою для бізнесу.

Київ. 16 листопада. УНІАН. Національна Ресторанна Асоціація України просить Кабінет міністрів звільнити заклади харчування від адміністративної відповідальності у вигляді штрафів за відвідувачів, які не матимуть сертифікатів вакцинації або негативних ПЛР-тестів.

З таким проханням звернулись до уряду представники Асоціації на прес-конференції в УНІАН.

Фото УНІАН

У заході взяли участь Тарас Середюк, співвласник мереж ресторанів MAFIA, CASTA, Georgia, BAO, NAM, Дмитро Погребицький, співвласник мережі ресторанів Pesto Café, Андрій Маринченко, операційний директор мережі ресторанів "Пузата Хата", Ольга Насонова, ресторанний експерт, співзасновник НРАУ.

 Такі штрафи можуть призвести до закриття закладів та втрати робочих місць. Багато закладів харчування не мають змоги перевіряти документи у кожного відвідувача з причин дефіциту кадрів, який виник внаслідок пандемії. Ресторатори наголосили, що замість того, аби витрачати гроші на зарплату додатковому працівнику-перевіряючому, вони спрямовували б ці кошти на благодійність.

"Зараз в ресторанному бізнесі така ситуація, що кожен ресторан, кафе, їдальня повинен платити досить великі штрафи, від 34 до 170 тис. грн, за тих відвідувачів, які не вакциновані. І це досить велика проблема зараз", - зауважила співзасновниця НРАУ Ольга Насонова.

Вона додала, що ресторатори будуть максимально дотримуватись протиковідних норм діяльності закладів, але головне, щоб не потрібно було нести фінансову відповідальність за недотримання правил відвідувачами.

"Зараз клієнт, який не вакцинований, представляє реальну загрозу. Тому що за трьох таких клієнтів буде вже близько 100 тис. грн штрафу", - відмітила Насонова.

Представники ресторанного бізнесу зауважили, якщо влада не піде назустріч, якщо і надалі ресторанна галузь буде перебувати в несприятливих умовах для розвитку, то велика кількість закладів харчування зачиниться (з початку пандемії і до сьогодні в Україні вже зачинились близько 2 тис. ресторанів з 6 тис.).

Національна Ресторанна Асоціація повідомила, що має намір відправити звернення до Кабміну з приводу скасування штрафів для ресторанного бізнесу за відвідувачів, які не мають необхідних документів.

Як повідомляв УНІАН, "червоний" рівень епіднебезпеки передбачає заборону роботи закладів громадського харчування, крім доставки та замовлень навинос (дозволяється за умови наявності у всіх відвідувачів та робітників закладу негативного ПЛР-тесту або експрес-тесту на визначення антигена строком дії 72 години, або "зеленого" COVID-сертифіката, або документа про одужання).