Представники  громадської організації  зазначають, що встановлення факту смерті через суд - це досить "важка та затягнута процедура".

Київ. 8 грудня. УНІАН. Необхідно створити спеціальну комісію для вирішення проблем, пов’язаних зі стихійними похованнями на Донбасі.

Про це  заявив  головний експерт з питань адвокації громадської організації "Проліска" Ігор Сосонський на прес-конференції в УНІАН.

Він зазначив, що йдеться про неналежне поховання рідних, які померли або загинули у період проведення активних бойових дій у населених пунктах в Донецькій та Луганській областях та були поховані у воронках від снарядів на подвір’ях, городах або у садках. За його словами, села та селища, де є "стихійні" поховання цивільних осіб, увесь цей час залишаються "закритими", через що люди не можуть відвідувати могили рідних або перепоховати їх прах.

Ігор Сосонський зазначає, що унеможливлена належна реєстрація поховань померлих, отримання рідними свідоцтва про смерть, оформлення спадщини, реєстрації права власності на зруйноване житло внаслідок отримання його в спадщину. Вирішення подібних питань національним законодавством України належним чином не врегульовано.

За його словами, необхідне створення спеціальної комісії, яка б керувала роботою органів місцевого самоврядування в питанні пошуку та встановлення стихійних поховань, фіксації таких поховань та видачі належних документів рідним, що дало б змогу вирішувати в подальшому ситуації щодо законного перепоховання та щодо майнових питань.

Ігор Сосонський зазначив, що на сьогодні в центральних органах влади рекомендують встановлювати факт смерті через суд. "Це є досить важка та затягнута процедура", - наголосив він.

Команда громадської організації "Проліска" на даний момент зафіксувала понад 10 випадків "стихійних" поховань цивільних осіб.

Ігор Сосонський повідомив, що більшість таких поховань відбувалася у 2014-2015 роках. При цьому у листопаді 2021 року в селі Старомар’ївка Волноваського району Донецької області під час побутової пожежі у своєму будинку загинув чоловік. Місцеві жителі поховали його на кладовищі без будь-якої фіксації та оформлення факту смерті, бо село Старомар’ївка знаходиться у так званій "сірій зоні", де немає представників уповноважених державних служб, наголосив Сосонський.

Начальник гуманітарного центру ГО "Проліска" у м. Авдіївка Родіон Лебедєв через Skype-конференцію повідомив, що з 2016 року за його участю було перепоховано по зверненню родичів сім людей. За його словами, в селищі Опитному з 2014 року поховано нестандартним способом три людини. "Зокрема, одна бабуся померла природньою смертю – її обмотали плівкою, і місцеві вивезли на кладовище і прикопали там без документів, без процедур", - розповів Лебедєв. За його словами, так поховані люди мають бути перепоховані. Він наголосив, що органи влади повинні вирішувати такі питання.

Соціальний працівник ГО "Проліска" Людмила Ведькал через Skype-конференцію розповіла про ситуацію в Пісках. За її словами, під час активних бойових дій загинув місцевий житель. Він заховався в підвалі від обстрілів і помер там від чадного газу. При цьому Ведькал зазначила, що в тій ситуації його неможливо було нікуди вивезти, не було можливості захоронити на кладовищі, і "його прикопали біля під’їзду багатоповерхового будинку" і поставили хрестик, щоб був "хоч якийсь опізнавальний знак". "Таких випадків дуже багато", - додала вона.

Фото:  https://photo.unian.ua/theme/109954-press-konferenciya-v-unian-stihiynye-zahoroneniya-grazhdanskih-lic-v-usloviyah-vooruzhennogo-konflikta-na-vostoke-ukrainy.html

Довідка УНІАН. ГО "Проліска" здійснює свою діяльність за підтримки Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) у населених пунктах, що розташовані вздовж лінії розмежування на підконтрольній уряду України території та з 2014 року надає всебічну допомогу мирному населенню на визначених територіях.