Нагороди «ЕКОтрансформація» вручаються тим, хто впроваджував найкращі технології для зниження негативного впливу на навколишнє середовище.

Київ. 16 грудня. УНІАН. Українські лідери «ЕКОтрансформації» презентували десять найцікавіших кейсів і досягнень в екологізації виробництв у 2020 році, які допомогли знизити негативний вплив на навколишнє середовище.

Про це вони розповіли на прес-брифінгу в УНІАН.

Лідери екотрансформації  презентували 10 найцікавіших кейсів і досягнень в екологізації виробництв в Україні у 2020 році (відео)

Засновник проекту «ЕКОтрансформація», президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок зазначила, що «ЕКОтрансформація» - це процес, а не результат, про що дуже важливо пам'ятати.

Лідери екотрансформації  презентували 10 найцікавіших кейсів і досягнень в екологізації виробництв в Україні у 2020 році (відео)

«Сучасні компанії, які цінують своє ім'я і поділяють цінності прогресивного світу, неможливо уявити поза світового тренду на екологізацію. Звичайно, усвідомлення важливості екологічної складової у збалансованому розвитку бізнесу в Україні настало набагато пізніше, ніж у західних партнерів. Однак це аж ніяк не принижує досягнення вітчизняного бізнесу на шляху до осучаснення та гідного конкурування зі світовими лідерами», - наголосила Циганок.

Присутній на прес-брифінгу заступник міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Руслан Стрілець акцентував увагу на необхідності об'єднання зусиль стейкхолдерів і прискоренні процесу екотрансформації всіх напрямків і галузей.

Тимчасовий виконувач обов'язків голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Костянтин Гура зазначив, що Україна йде шляхом екотрансформації, і вже готується до європейського «зеленого курсу».

«Для нас це як виклики, так і можливості, разом з ЄС будувати енергоефективну, чисту і конкурентоспроможну економіку. Усвідомлюючи такі амбітні цілі, Держенергоефективності трансформовано на орган, який відповідає за крос-секторальне підвищення енергоефективності. І вже підготовлено цілу низку ініціатив та інструментів», - сказав Гура.

Директор екологічного департаменту «Укргазбанку» Олексій Савін повідомив, що «Укргазбанк» спільно з Організацією Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO) створили в Україні гарантійний фонд кредитів. Фонд є спеціальним фінансовим механізмом у рамках проекту «Впровадження стандарту систем енергоменеджменту в українській промисловості», який забезпечується гарантією першокласного світового банку.

«Ми впевнені - фонд допоможе промисловим підприємствам отримати доступ до капіталу для впровадження ефективних систем енергоменеджменту. Тому що це перший і єдиний фінансовий механізм, створений організацією ООН спільно з українським фінансовим партнером, в основі якого лежить гарантія», - сказав Савін.

Засновник групи компаній «ОПЕ Органік» Сергій Прокопенко повідомив, що фахівці його компанії з 2014 року активно займаються вивченням світових технологій і методів переробки органічних відходів, переймали досвід різних країн, вивчали ринок обладнання і майданчиків для компостування.

«Технологія вилучення органіки із загальної маси змішаних ТПВ і найдешевший метод її переробки, а це, до речі, компостування, добре відомі практично всім переробникам Євросоюзу, але в Україні вони не застосовуються», - сказав він.

Керівник департаменту корпоративних комунікацій та сталого розвитку АТ «Фармак» Олена Зубарєва зазначила, що, наростивши виробництво на 35% за 5 років, «Фармак» зменшив споживання газу на 76%, електроенергії на 64%, кількість викидів в атмосферу щорічно знижується в середньому на 12-20%.

«Компанія неухильно дотримується українських і європейських нормативів в екологічних питаннях і планує заходи, покликані в подальшому ще істотніше зменшити будь-які можливі наслідки діяльності», - пояснила Зубарєва.

Головний еколог  ДТЕК «Нафтогаз» Дмитро Дрягун розповів, що за останні 7 років компанія інвестувала в напрямок захисту навколишнього середовища понад 12 млн дол.

«Як відповідальний бізнес, ДТЕК прагне активно сприяти досягненню цілей сталого розвитку. Тому ми розробили ESG-стратегію, в яку інтегрували Цілі сталого розвитку ООН, одна з яких - збереження екосистем», - сказав Дрягун.

Головний еколог ДТЕК «Мережі» Олена Потапенко додала, що встановлення спеціальних конструкцій для гнізд птахів - продовження політики ДТЕК зі сталого розвитку та виконання Глобального договору ООН у частині збереження біорозмаїття природи. Крім встановлення платформ для гнізд лелек, компанія також встановлює дерев'яні та металеві гніздування для червонокнижного голуба-синяка (клинтуха) і сов-сплюшок.

Начальник управління охорони навколишнього середовища комбінату «Запоріжсталь» Інна Холіна розповіла, що, завдяки інтегрованій системі управління підприємством, комбінат «Запоріжсталь» вже кілька років поспіль отримує нагороду як лідер системної екомодернізації згідно з принципами сталого розвитку.

Керівник відділу екоінновацій агрохолдингу МХП Дмитро Мельник повідомив про впровадження цього року на підприємствах програми «Відновлення родючості українських грунтів за допомогою органічних добрив» на базі біогазового комплексу «Біогаз Ладижин» у Вінницькій області.

Крім того, за словами Мельника, біогазові комплекси МХП виробляють органічні добрива в твердій і рідкій формах, які завдяки своїм властивостям можуть відновлювати родючість грунтів, що веде до збільшення врожайності.

Керівник відділу комунікацій PR і GR компанії Kernel Оксана Коваль розповіла, що виробництво поступово переводиться з природного газу на біопальне.

«Ми змінюємо культуру виробництва на економну. Боротися з деградацією земель сільськогосподарського призначення Kernel допомагають інноваційні технології, які системно впроваджуються в агробізнесі. Парк сільгосптехніки компанії регулярно оновлюється, стара техніка замінюється на нову з високою ефективністю використання пального» - сказала Коваль.

Директор «Обухівміськвторресурси» Армен Полатьян повідомив, що підприємство реалізувало унікальний проект - мийку повного замкнутого циклу для вантажних автомобілів. Як результат - у навколишнє середовище брудна вода не потрапляє. В процесі миття, зокрема, відбувається уловлювання нафтової плівки, яка плаває на поверхні води. Це дозволяє мінімізувати вплив на навколишнє середовище.

Мер міста Чортків (Тернопільська область) Володимир Шматько розповів про проект реанімації очисних споруд у Чорткові.

«Важливість реалізації цього екологічного проекту неможливо переоцінити. Наявність очисних споруд - це запорука не лише здоров'я людей, але і безпеки країни в цілому. За наявності надсучасних очисних у Чорткові істотно зменшиться негативний вплив на стан навколишнього середовища цілого краю», - сказав мер міста.

Організатори проекту оголосили про старт «ЕКОтрансформації 2021» вже в лютому наступного року.

Довідка УНІАН. В Україні  нагороди «ЕКОтрансформація» вручаються тим, хто протягом року впроваджував найкращі технології для зниження негативного впливу на навколишнє середовище та сприяв тому, щоб міста і селища стали більш екологічними і безпечними.