Станція може вимірювати значення 22 параметрів, зокрема оксиду вуглецю, діоксиду сірки, озону, температури повітря, атмосферного тиску, сонячної радіації та інших.

Київ. 13 серпня. УНІАН. Експерти в сфері екології та сталого розвитку Павло Хазан і Олексій Ангурець представили сьогодні, 13 серпня, на прес-конференції в УНІАН у Києві мобільну референтну станцію екологічного моніторингу «Еол-1», яка вимірюватиме фізико-хімічні параметри навколишнього середовища в Дніпропетровській області.

Фото УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, експерти повідомили, що станція в автоматизованому режимі може вимірювати значення 22 параметрів, зокрема оксиду вуглецю, діоксиду сірки, озону, температури повітря, атмосферного тиску, сонячної радіації та інших.

Екологи наголосили, що такий екомоніторинг дуже важливий для того, щоб завдяки контролю здійснювати роботу з підприємствами щодо встановлення додаткових фільтрів і зменшення викидів у навколишнє середовище.

Ангурець також повідомив, що ця станція була придбана наприкінці 2019 року.

«Цю мобільну станцію було придбано наприкінці 2019 року за системою електронних закупівель. Її вартість становила 13,5 млн грн», - сказав він.

Хазан наголосив, що ця мобільна станція є частиною розгалуженої системи екомоніторингу в Дніпропетровській області.

«Ми маємо систему з 14 стаціонарних станцій, які розміщуються в різних містах Дніпропетровської області. Інформація, яку ми отримуємо з їх допомогою, в режимі онлайн з'являється на сайтах Центру екологічного моніторингу та наших партнерів... Крім стаціонарних станцій, у нас є 3 мобільні станції» - сказав він.

Експерт Хазан також повідомив, що цього року Центр екологічного моніторингу планує встановити першу станцію водного моніторингу в Дніпропетровській області.

«Ми плануємо встановити цього року першу стаціонарну станцію водного моніторингу. Ми надаватимемо інформацію про стан поверхневих вод у річці Дніпро», - сказав він.

Також експерти висловили сподівання, що такі системи невдовзі з'являться і в інших областях.

Фото з прес-конфренції: https://photo.unian.ua/theme/98720-prezentaciya-referentnoy-mobilnoy-stancii-ekologicheskogo-monitoringa-v-unian.html