Київ. 23 листопада. УНІАН. Науковці та екологи занепокоєні станом Голосіївського національного парку, саме тому вони розробили план захисту від вирубки, збереження в ньому рідкісних рослин і розширення заповідної зони.

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН.

В заході взяли участь депутат Київради, член Постійної комісії Київради з питань екологічної політики Олеся Пинзеник; в.о. директора Національного парку "Голосіївський" Андрій Хрутьба; представник департаменту природно заповідного фонду і земельних ресурсів Сергій Матвєєв; доктор біологічних наук Іван Парнікоза; директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Іван Парнікоза зауважив, що забезпечення реальної охорони зелених скарбів Національного природного парку "Голосіївський" потребує розширення заповідної зони парку із включенням до неї місць, де ростуть рідкісні рослини.

"Зараз ми працюємо над тим, щоб виконувати норму закону. Це не просто бажання, а закон "Про природно-заповідний фонд України", в якому вказано, що заповідна зона повинна бути 20%", - зауважив в. о. директора парку "Голосіївський" Хрутьба.

"Наразі розроблено новий проект організації території Голосіївського парку, який ще допрацьовується спеціальною робочою групою, яка повинна внести зміни зонування і відповідно збільшити заповідну зону", - повідомив Матвєєв.

Також він додав, що міську владу сповістили щодо планів роботи над Голосіївським парком.

"Ми повинні переймати європейські стандарти, бо досі наші нацпарки діяли за класичними радянськими правилами", - наголосив директор Київського еколого-культурного центру Борейко.

За його словами, за законом 75% земель парків відходять до заповідних зон у Німеччині та Австрії, 50% - в Чехії. В Україні говорити про великі заповідні фонди неперспективно, але виділити під них 20% території парку - це цілком можливо.

"У 2016 році ми були єдиним містом, у якому ввели безстроковий мораторій на суцільну рубку", - нагадала депутат Київради Пинзеник.

Вона також повідомила, що дуже багато земель знаходяться на балансі міста – це 8 860 га (лісопаркових господарств - Конча-Заспа і Святошинське). Виходячи з цього, є план перевести частину місцевих земель в заповідний фонд. Наразі близько 100 га земель територій ЛПГ Конча-Заспа і 181 га Святошинського готові перевести до заповідної зони.

Як повідомляв УНІАН, 23 вересня 2021 р. Київрада схвалила звернення Київської обласної ради, Офісу генпрокурора, Національного антикорупційного бюро, Головного управління СБУ в місті Києві та територіального управління Державного бюро розслідувань щодо ситуації навколо протиправного вилучення земель громади столиці та намагання незаконно змінити межі Києва.

Приводом стало рішення Київської облради від 9 вересня щодо розширення меж селища Коцюбинське за рахунок земель парку "Голосіївський".