Перелік найвпливовіших громадян України очолив президент Зеленський.

Київ. 7 жовтня. УНІАН. В Україні завершилося масштабне дослідження національного рейтингу впливовості громадян на регіональному та загальнонаціональному рівні, за підсумками якого визначено 100 найвпливовіших представників еліти України.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили організатори проекту Національний рейтинг впливовості «Еліта України», який заснований Міжнародним експертним клубом і рейтинговим агентством «ElitExpert».

Зокрема, команда з двохсот міжнародних й українських фахівців, професіоналів високого класу з бездоганною репутацією і численні онлайн-користувачі протягом двох місяців відбирали найдостойніших людей з 5 тисяч 360 учасників з усіх куточків країни.

«Ми взяли на себе сміливість відібрати 60 осіб, яких за статусом можна назвати людьми національного масштабу, і 240 - це були лідери з кожного регіону. Для чого ми це зробили? Ми свідомо хотіли змістити акцент на регіони, щоб подивитися: хто з регіональних лідерів міг би претендувати на місце у всеукраїнському рейтингу, хто представляє значимість у плані професійної своєї діяльності, у плані якихось високих моральних якостей, в плані громадської діяльності», - розповіла керівник оргкомітету Національного рейтингу впливовості "Еліта України", голова правління Міжнародного експертного клубу, медіаменеджер Олена Овчиннікова.

Потім з цих 300 осіб 200 експертів обрали 100 найкращих представників нової еліти, а саме тих особистостей, чия діяльність максимально ефективна і корисна для суспільства. Зокрема, експерти голосували за десятьма критеріями, а саме: суспільне визнання і довіра, посадовий статус, особисті досягнення; компетентність і професіоналізм, освіченість, інтелект, фінансова незалежність, благодійність, патріотизм, високі моральні якості, соціальна відповідальність, вміння добиватися поставлених цілей.

«Кожен з критеріїв оцінювався від одиниці до 100. У підсумку, максимальна кількість балів, яку один експерт міг віддати одній людині - це тисяча балів. Таким чином, максимальна кількість балів могла бути 200 тисяч", - підкреслила Овчиннікова.

Як зазначили організатори дослідження, у зв'язку з цим в рейтингу багато представників старих еліт поступилися місцем новим обличчям, однак об'єктивно очолив список чинний президент України Володимир Зеленський як найяскравіший представник нової еліти.

"На першому місці експерти поставили президента України Володимира Зеленського, на другому - екс-президента Леоніда Кучму, потім йде популярний лікар і блогер Євген Комаровський. Потім представник УПЦ (МП) Онуфрій, Леонід Кравчук, Олександр Усик, Рінат Ахметов, Ігор Коломойський, Володимир Кличко і Ніна Матвієнко", - розповіла Овчиннікова про першу десятку рейтингу впливовості еліт України.

У першій тридцятці списку багато представників культури: народні артистки Ада Роговцева, Софія Ротару, Тіна Кароль; футболіст Андрій Шевченко, кардіохірург Василь Лазоришинець, предстоятель ПЦУ Епіфаній; великі бізнесмени і меценати: Олексій Вадатурський, Віктор Пінчук, Аднан Ківан, Костянтин Жеваго; політики: Андрій Єрмак, Дмитро Разумков, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Арсен Аваков та багато інших.

При цьому Овчиннікова наголосила, що сьогодні в українському суспільстві слово «еліта» не дорівнює слову «впливовість».

«І слово «еліта», і слово «впливовість» у нашому українському суспільстві мають більше негативне забарвлення. І ось цей рейтинг саме замислювався для того, щоб піти від цієї негативної парадигми. Постаратися обрати і проголосувати за тих людей, які відповідають певним нами критеріям в рамках цього рейтингу», - сказала Овчиннікова.

У свою чергу, засновниця і організатор всеукраїнського фестивалю «Muromets Fest», засновниця холдингу «J.K.Group», стратег Юлія Курохтіна зазначила, що результати рейтингу її здивували.

«Зараз такий час і тенденція до глобальних змін, тому слово «еліта» не може залишатися незмінним», - вважає вона.

Курохтіна нагадала, що в 2008 році проводилося дослідження щодо того, як Україну сприймає світ.

«Якщо пам'ятаєте - красиві жінки, смачна їжа, Чорнобиль, брати Клички і футболіст Шевченко. Це все, що знали про Україну. Безумовно, за цей час відбувся дуже великий ривок у культурній дипломатії, в принципі, в позиціонуванні України в геополітиці і світі, оскільки всередині країни ці зміни теж притаманні», - підкреслила вона.

«Якщо раніше у людей еліта асоціювалася, в основному, з владою, і на цьому, по суті, все, то зараз ці акценти зміщуються в бік людей публічних», - констатувала Курохтіна.

На її думку, для українців публічність дорівнює успішності, пізнаваності, і прирівнюється якоюсь мірою до еліти, в тому числі.

При цьому політтехнолог, керуючий партнер компанії «SIC Group Ukrainе», Member of IGAPA Катерина Одарченко, оцінюючи результати дослідження, зазначила, що якщо подивитися ширше, то існує таке поняття як праймінг мислення. «Про кого ми більше чуємо - того ми більше й сприймаємо, тому ми більше й аналізуємо», - сказала Одарченко.

Вона підкреслила, що чим видатнішою і відомішою є людина, тим більше про неї чути в публічній площині, і тому суспільство таку людину більше оцінює і аналізує її впливовість.

«Але якщо подивитися за критерієм фінансової незалежності, то безумовно, - порівняти там підприємця, який має безпосередньо свої капітали, і людину, яка постійно користується чужими грошима, перебуває на державній посаді - то порівнювати не варто», - заявила Одарченко.

За її словами, цей праймінг мислення потрібно виправляти, оскільки, наприклад, до релігійних лідерів існує високий рівень довіри, але на цей критерій люди мало звертають уваги.

Своєю чергою, телережисер «Театру проти насильства», генеральний продюсер каналу «Телевсесвіт» Вадим Кубівський нагадав, що ще у 2012 році Зеленський не збирався йти в політику, але посідав перше місце у всеукраїнському рейтингу як персона, яка «має найбільший вплив на маси».

Він переконаний, що проект впливовості створює можливість навчити людей «думати не тільки по вертикалі, а й у широчінь».

Крім того, Овчиннікова розповіла, що після проведення рейтингу планується організувати в березні 2021 року Національний форум розвитку України: «Це буде дуже великий форум. Це велика заявка для того, щоб зібрати разом людей, яких сьогодні експерти назвали елітою України, не тільки експерти, за них голосували люди. Всі ми з вами разом обрали цих людей».

За її словами, форум буде розділений на різні панелі, на яких виступатимуть гідні спікери.

«Я б хотіла, щоб на цьому форумі народився проект нової національної стратегії, щоб з'явилася нова стратегія розвитку країни, щоб ми могли бачити всі ті виклики, які стоять сьогодні перед нами, і відповідати на них гідно», - підсумувала Овчиннікова.

Ознайомитися з повним рейтингом найвпливовіших людей України можна за посиланням - https://www.elitukraine.com/expert-ukraine/

Фото з пресконференції: https://photo.unian.ua/theme/100454-press-konferenciya-v-unian-podvedenie-itogov-nacionalnogo-reytinga-vliyatelnosti-elita-ukrainy.html