За підсумками першого туру з 5 тис. 300 осіб відібрано 240 лідерів регіонального рівня і 60 - національного масштабу.

Київ. 24 вересня. УНІАН. В Україні завершився перший етап дослідження рейтингу впливовості громадян на регіональному та загальнонаціональному рівні, який має назву "Еліта України".

Про це повідомили учасники прес-конференції в УНІАН на тему: "Підбиття підсумків першого етапу Національного рейтингу впливовості "Еліта України" і підтвердження Національного рекорду України".

Проект "Еліта України" потрапив до реєстру національних рекордів як наймасштабніший рейтинг за всю історію незалежності країни.

Як розповіла керівник оргкомітету рейтингу "Еліта України", голова правління Міжнародного експертного клубу, медіаменеджер Олена Овчинникова, вже завершено перший тур двоетапного експертного дослідження, яке стартувало 10 серпня.

"1 вересня 5 тис. 300 осіб одночасно почали оцінюватися у 24 регіонах нашої країни як експертами, так і онлайн-користувачами", - сказала Овчинникова. Оцінка здійснювалася з урахуванням спеціально створених 10 критеріїв, які дали можливість експертам вибрати тих громадян, які на цей момент є кращими представниками у своїх регіонах, і тих, кого можна вважати загальнонаціональною елітою.

Овчинникова зазначила, що оцінювалася не просто впливовість людей у розрізі фінансової складової та владних повноважень, а й відкритість, патріотизм і моральні якості. "І це дало нам змогу значно розширити спектр тих персон, яких можна було ранжувати. В результаті, зараз ми маємо 24 регіональні рейтинги, і 21 вересня вже почався другий тур голосування у всеукраїнському рейтингу, який закінчиться 5 жовтня, і ми сформуємо ту саму заповітну сотню , яку цього року назвемо елітою України", - заявила Овчинникова.

За її словами, саме 5 жовтня буде представлено підсумки рейтингу на основі експертного оцінювання.

Своєю чергою, кандидат соціологічних наук, доцент кафедри регіонального управління та публічного адміністрування Одеського регіонального інституту держуправління при президенті України, керівник науково-дослідного соціологічного центру "Пульс", член оргкомітету рейтингу "Еліта України" Олена Князєва розповіла про методику дослідження.

Зокрема, в основу критеріїв оцінки якостей учасників рейтингу було закладено загальнолюдські цінності. Спочатку було виділено 10 категорій, куди увійшли представники бізнесу та влади, політики, громадські діячі, представники сфери культури, спорту, науки, освіти, охорони здоров'я та медіа.

"Потім було розроблено шкалу для оцінювання, яка включала в себе перелік основних загальнолюдських якостей - соціальну довіру, рівень соціального визнання, посадовий статус, кар'єрні досягнення номінантів, в окрему категорію ми виділили інтелектуальні здібності, рівень грамотності, інтелігентність. Також ми включили такий показник як фінансова незалежність - благодійність, волонтерство, меценатство, патріотизм, моральні якості, соціальна відповідальність і вміння домагатися поставлених цілей, рівень самостійності в прийнятті рішень", - розповіла Князєва.

Ці категорії було внесено до анкети для експертів, які оцінювали наявність тієї чи іншої якості у номінантів за 100-бальною шкалою, де одиниця означала, що та чи інша якість не властива для людини, а 100 - виражена максимально. У підсумку загальний бал учасника складався із суми отриманих оцінок, на підставі яких 21 вересня було підбито підсумки першого етапу рейтингу.

Князєва додала, що проведення національного рейтингу впливовості "Еліта України" підтвердило затребуваність такого проекту в Україні.

До другого туру рейтингу, який триватиме до 5 жовтня, вийшли 240 лідерів регіонального рівня і 60 - національного масштабу. Із 300 кандидатів буде відібрано 100 лауреатів рейтингу.

Політтехнолог, партнер компанії "SIC Group Ukrainе", Member of IGAPA, президент Institute for democracy and development "PolitA", фахівець, що практикує у сфері політичних комунікацій і проектів Катерина Одарченко зазначила, що рейтинг - це інструмент привернення уваги до такого питання, як еліта суспільства в позитивному сенсі цього слова.

"Що у нас зараз формується як еліта? Еліта - це людина, яка має гроші, гарний автомобіль і, припустимо, ходить по гарних ресторанах. Адже це не так, тобто у всьому світі еліта - це людина, яка є самодостатньою за своєю суттю", - сказала Одарченко і навела приклад, що елітою України може бути лікар або викладач, які щиро займаються своєю справою.

При цьому, за її словами, до таких людей повага виражається меншою мірою, аніж до людей, які "сидять на потоках збагачення" на державних підприємствах. "І це все сумно і це треба виправляти", - наголосила Одарченко.

Також вона зазначила, що розвинені країни приділяють велику увагу формуванню еліт в інтелектуальній сфері.

Керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова сказала, що еліта - це насамперед ті люди, які готові брати на себе відповідальність за зміни в соціумі, можуть впливати на нього і формують думку соціуму. "Іншими словами, це той маяк, на який орієнтуються інші люди, яким довіряють і слову якого можна вірити", - сказала Вєтрова.

Також вона наголосила, що Національний реєстр рекордів не ставив перед собою завдання визначити, чи є всі учасники рейтингу впливовості справжньою елітою, оскільки це визначатимуть експерти, які далі працюватимуть і вибиратимуть кращих з кращих.

"Поки ми говоримо про те, що рейтинг впливовості "Еліта України" набрав найбільшу кількість учасників (5 тис. 300 осіб), і це підтверджує наша експертиза, і це підтверджує Національний реєстр рекордів, оголошуючи сьогодні нове національне досягнення", - сказала Вєтрова.

Вона передала організаторам рейтингу офіційний сертифікат, що підтверджує рекорд наймасштабнішого рейтингу.

Овчинникова зазначила, що всі імена лауреатів будуть озвучені після 5 жовтня.

Ознайомитися з переможцями регіональних рейтингів можна на сайті https://elitukraine.com/, там же можна проголосувати за кандидатів на топ-100 рейтингу.

Фото з пресконференції: https://photo.unian.ua/theme/100061-press-konferenciya-v-unian-podvedenie-itogov-pervogo-etapa-nacionalnogo-reytinga-vliyatelnosti-elita-ukrainy-i-podtverzhdenie-nacrekorda-ukrainy.html