Сім місяців тому, 8 березня, у манежі Національного цирку була представлена остання програма перед карантином.

Київ. 8 жовтня. УНІАН. Національний цирк України 10 жовтня після тривалого карантинного періоду відкриває 60-й ювілейний сезон для глядачів.

Про це було повідомлено на прес-конференції в УНІАН.

Новий сезон відкриється двома різноманітними програмами, зокрема 10 жовтня традиційною цирковою програмою за участю тварин "День народження. Свято цирку", а 16 жовтня - інтерактивним шоу Ecolibrum з актуальною екологічною тематикою сучасного світу.

Як повідомив генеральний директор цирку Владислав Корнієнко, у сьогоднішніх карантинних умовах циркове мистецтво має стати лікувальною терапією як психічного, так і життєвого балансу.

За словами Корнієнка, рівно сім місяців тому, 8 березня, у манежі Національного цирку була представлена остання циркова програма перед карантином.

За цей час цирк пройшов серйозні випробування і виклики та готується до відкриття нового сезону. "Я хочу повідомити, що Національний цирк України, не презентуючи, не демонструючи своїх публічних робіт, як-то циркові програми, продовжує жити. Ми не є банкрутом, ми функціонуємо і з початком сезону хочемо продемонструвати, що Національний цирк України живий і мистецтво цирку дуже корисне і дуже потрібне українському глядачеві", - наголосив Корнієнко.

Зазвичай новий цирковий сезон відкривався однією програмою, але цього року вирішено розпочати новий сезон двома програмами. "Ми робимо виклик суспільству, майбутньому глядачеві – ми відкриваємося двома програмами, але одна програма якраз є альтернативою іншій програмі", - сказав Корнієнко.

Гендиректор цирку запевнив, що пріоритетним завданням при відкритті нового сезону є профілактичні заходи боротьби з поширенням коронавірусу.

Як повідомив Корнієнко, закуплена величезна кількість антисептиків. У манежі будуть належним чином облаштовані усі точки контролю і проходу. "Кожному глядачеві ми готуємо як сюрприз до квиточка маску, вона, правда, буде брендована – маска Національного цирку, але маска профілактична", - сказав Корнієнко.

Глядачів розсаджуватимуть у шаховому порядку з дотриманням дистанції. Квитки продаватимуться у такій кількості, аби заповнюваність цирку не перевищувала 50% місць.

“Циркове мистецтво – це високогуманне, оптимістичне мистецтво, мистецтво посмішки і мистецтво радощів. Як казала одна дитина: цирк – це коло щастя. І ми б хотіли дати посил і повідомлення нашому українському суспільству, що цирк сьогодні може стати засобом терапії, лікування цього психічного балансу суспільства у період, коли сьогодні, на жаль, через ЗМІ ми отримуємо таку розхитуючу інформацію”, - сказав Корнієнко.

Своєю чергою, головний режисер Національного цирку Вероніка Гумарова повідомила, що оновлено склад персоналу, оскільки відбулися конкурси на заміщення артистичних посад і посад творчого складу.

"І не лише вокалісти прийшли, до нас прийшов великий оновлений колектив танцівників, хореографів, з якими ми будемо працювати, і вже ведемо активну підготовку", - сказала Гумарова.

За її словами, цирк має намір зберегти класичні, традиційні підходи до циркового мистецтва. Зокрема сезон відкриється з презентації програми "День народження. Свято цирку", яка має класичний, традиційний формат. "Будуть задіяні всі тварини, які є в Національному цирку, будуть традиційні українські циркові жанри - гімнастика, еквілібристика, акробатика, клоунада, звичайно, і дресура, у тому числі повітряні жанри (повітряна гімнастика)", - сказала Гумарова і додала, що програма розрахована як для малечі, так і для дорослих.

Відкриття сезону відбудеться в суботу, 10 жовтня, о 12:00 та 16:00 саме з презентації програми "День народження. Свято цирку". Ця програма буде демонструватися до 13 грудня.

Серед пріоритетів - розвивати цирк в синтезі з іншими видами мистецтв. "Наразі анонсуємо, що окрім програми "День народження. Свято цирку" ще у жовтні відбудеться програма "Геловін", яка вже третій рік поспіль відбувається у Національному цирку і має попит глядача, і цього року це не виключення. "Геловін. Цирк жахів" також буде представлений для глядача", - сказала Гумарова.

І листопаді буде представлена програма, присвячена 60-й річниці будівлі цирку - "60 історій Київського цирку".

Як сказала вокалістка Національного цирку України Вікторія Олізе, вона "дуже рада бути частиною цього дійства, цього свята. Дуже рада бути в сім’ї, я не побоюсь цього слова, це велика сім’я. Національний цирк – це сім’я".

За словами Корнієнка, друга програма нового циркового сезону Ecolibrum не передбачає залучення тварин. "Ця програма позиціонується нами як цирк нової генерації, цирк нового покоління. Це інтерактивна циркова вистава", - сказав Корнієнко.

Головний режисер-постановник цієї програми Дмитро Вісков зауважив, що Ecolibrum - це експеримент. Він сподівається, що глядачу вона сподобається.

За словами Віскова, слово "ecolibrum" слід розуміти як "екологічний крок руху вперед", і мета програми – показати людям потребу сортування сміття.

"Ми це все подаємо в такій веселій формі, тобто це соціальна розважальна програма. Ми це робимо через жарт. Ми спільно з театром MIMIRICHI розробили цей проект і втілюємо в життя", - повідомив Вісков і додав, що в цій програмі буде задіяно близько 50 осіб.

Крім того, Вісков розповів, що у програмі буде задіяна нова модель автомобільної компанії Tesla Inc., а саме - мінівантажівка. "Це сюрприз. Не можна всього розповідати", - додав він.

За словами режисера-постановника, художнього керівника театру MIMIRICHI Андрія Гонсалеса, ця нова програма - "бомба, вибух".

Як йшлося на прес-конференції, серед родзинок програми - артисти на батутній доріжці під керівництвом заслуженого артиста України Олега Рибченка демонструватимуть неймовірні можливості людини в жанрі циркової акробатики; виступ володарки срібної винагороди 20-го Міжнародного циркового фестивалю в Італії повітряної гімнастки Марії Шевченко з карколомними трюками під куполом; ризик, запальна енергія та артистизм від неодноразових чемпіонів Європи та України, майстрів спорту і справжніх професіоналів цирку в ексклюзивному номері "Гімнасти на різновисоких турніках" під керівництвом Володимира Єрьоменка.

Крім того, відбудуться виступи акробатів на роликах і жонглерів з хулахупами і кульками, атракціон великих хижаків, феєрія дресированих голубів та папуг, школа верхової їзди, виступи ілюзіоністів і клоунів.

Фото з пресконференціїhttps://photo.unian.ua/theme/100496-press-konferenciya-v-unian-na-temu-otkrytie-60-go-yubileynogo-sezona-dvumya-raznoformatnymi-programmami-den-rozhdeniya-prazdnik-cirka-i-ecolibrum.html