Колектив НАДУ сподівається, що до указу Зеленського про передачу закладу в управління Міносвіти будуть внесені корективи, оскільки таке рішення може зумовити не просто розформування авторитетного спеціалізованого закладу освіти, а й взагалі поставити під загрозу ефективність системи підготовки управлінських кадрів і реформування державного управління в Україні.

Київ. 12 листопада. УНІАН. Колектив Національної академії державного управління при президентові України (НАДУ), переданої главою держави до сфери управління Міністерства освіти і науки, просить перепідпорядкувати заклад Кабінету міністрів України.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова первинної профспілкової організації НАДУ, доктор наук з державного управління, професор, державний службовець 1-го рангу Олександр Пухкал.

«Наша група, яка представляє Національну академію державного управління при президентові України, вповноважена загальними профспілковими зборами трудового колективу донести інформацію про ту ситуацію, яка склалася в академії після виходу указу президента України Володимира Зеленського. Академія держуправління при президентові створена 30 травня 1995 року на базі інституту управління та самоврядування при Кабміні. Наші витоки – із навчального закладу, який був створений при Кабміні», - заявив професор, додавши, що ця академія була створена до прийняття Конституції України в 1996 році.

Також, за словами Пухкала, в Конституції України чітко визначені повноваження президента України і серед них не передбачено створення і функціонування при президентові вищого навчального закладу.

«Нам невідомі істинні причини виходу указу (про передачу НАДУ в управління Міносвіти – УНІАН). Є різні тлумачення. Для колективу НАДУ цей указ був несподіваний. Колектив сьогодні перебуває в стані невизначеності, стурбованості про свою долю і долю всієї підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації публічних службовців України», - наголосив він.

Пухкал зазначив, що внесок НАДУ в процесі державотворення, який відбувається в Україні, є «величезним». «Колектив стурбований тим, що є прогнози, що НАДУ буде вилучена із загальнонаціональної системи і буде змінений її статус, тобто вона стане складовою КНУ ім. Т.Г. Шевченка», - додав голова первинної профспілкової організації НАДУ.

Він підкреслив, що в жодній країні Європи та світу немає прикладу, коли головний заклад системи і підготовки підвищення кваліфікації держслужбовців, посадових осіб місцевого самоврядування перебуває в структурі класичного багатопрофільного університету.

«Загрози зниження ефективності функціонування загальнонаціональної системи підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації публічних службовців спонукають колектив до звернення до президента, до голови Верховної Ради, до прем’єр-міністра, до інших високопосадовців щодо того, що виконання цього указу має бути добре продуманим, зваженим, бажано, щоб воно було узгоджено з усіма зацікавленими сторонами і, в першу чергу, з колективом НАДУ. Якщо не можна зберегти НАДУ при президентові України, то було б природно повернутися до витоків академії, яка існувала при Кабміні. Сподіваємося, що позиція нашого трудового колективу буде врахована при прийнятті остаточного рішення щодо статусу НАДУ та регіональних інститутів та їх провідного місця в системі професійного навчання публічних службовців України», - заявив голова профспілки.

За його словами, колектив НАДУ сподівається, що до указу будуть внесені корективи. «Ми не сумніваємося в тому, що указ президента підлягає виконанню і ми виконаємо цей указ, але ми просимо врахувати побажання щодо його уточнення, зокрема, щодо передачі академії в підпорядкування Кабміну. І це буде найоптимальнішим варіантом виконання указу президента», - підкреслив він.

Своєю чергою, директор Інституту публічного управління та адміністрування НАДУ, доктор наук з державного управління, доцент Ія Дегтярьова відзначила, що останніми роками освіта в цому закладі користується попитом у представників бізнесу та громадських діячів, які навчаються в академії за свої кошти, і таких слухачів більше половини.

«Склад наших слухачів є унікальним, це може забезпечити якраз тільки її особливий статус. Академія стала центром розвитку науки державного управління. Ми найбільше серед закладів освіти сьогодні видаємо навчально-методичної літератури з управлінської тематики», - додала вона.

Дегтярьова також зазначила, що видатки на утримання НАДУ не є значними. «У 2020 році ця цифра становила 302 млн грн, із них лише 176 тис. грн – це державні кошти, решту коштів ми заробляємо самі за рахунок послуг, які надаємо», - зауважила вона.

У прес-конференції також взяли участь директор Дніпропетровського регіонального інституту державного управління НАДУ, доктор наук з державного управління, професор Сергій Серьогін; завідувач кафедри глобалістики, євроінтеграції та управління національною безпекою, кандидат юридичних наук Юрій Мельник; докторант НАДУ, кандидат наук з державного управління, народний депутат 8-го скликання Олена Бойко; професор кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом НАДУ, доктор наук з державного управління, професор, президент НАДУ (з 2016 р.) Василь Куйбіда.

Як повідомляв УНІАН, 5 листопада президент України Володимир Зеленський підписав указ № 487/2020 «Про впорядкування використання об'єктів державної власності, що перебувають в управлінні Державного управління справами», яким схвалив передачу Національної академії державного управління при президентові України до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

Як зазначалось, таке рішення було ухвалено на підставі обґрунтованих пропозицій Кабінету міністрів України та Державного управління справами, а також за результатами розгляду звернення Київського національного університету імені Тараса Шевченка.