Для вирішення цієї проблеми необхідно закупити спеціальний медичний транспорт та вирішити проблему диспетчеризації дзвінків на лінію "103", які надходять з населених пунктів поблизу лінії розмежування.

Київ. 30 листопада. УНІАН. На лінії розмежування мешканці десятків населених пунктів мають проблеми з доступом до екстреної медичної допомоги.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники громадської організації "Проліска" - головний експерт з питань адвокації Ігор Сосновський та регіональний представник "Проліски" в Луганській та Донецькій областях Ігор Колосовський.

Зокрема Сосновський розповів, що їхня громадська організація вже довгий час фіксує проблеми з доступом до медичної допомоги для мешканців населених пунктів поблизу лінії розмежування та населених пунктів з обмеженим доступом. В такі населені пункти не виїжджають бригади екстреної медичної допомоги. В більшості випадків відмова від виїзду до хворого обумовлена питанням безпеки бригади на території цих населених пунктів, безпечності дороги до них, поганим дорожнім покриттям або взагалі його відсутністю.

Також Сосновський додав, що, за інформацією мешканців населених пунктів на лінії розмежування, проблеми з доступом до медичної допомоги спостерігаються у 42 населених пунктах, з яких 26 - із загальною кількістю мешканців понад 2500 людей у Донецькій області та 16 - у Луганській області, де проживає понад 1800 людей.

В свою чергу Колосовський розповів, що інколи екстрену медичну допомогу мешканцям цих територій надають військові медики, якщо в них є для цього час і можливість, оскільки за регламентом військові медики не зобов’язані обслуговувати цивільне населення. У більшості ж випадків, коли цивільна швидка допомога відмовляється приїхати на виклик із зазначених вище причин, родичам хворих не залишається нічого іншого, як винаймати приватний транспорт і транспортувати хворого до найближчого безпечного місця, звідки його забирає цивільна швидка.

Ще одна проблема, за словами Колосовського, пов’язана з диспетчеризацією дзвінків з мобільних телефонів на лінію "103". В умовах нестійкого зв’язку інколи буває, що дзвінок приймають диспетчери взагалі з Дніпропетровської області, а інколи він потрапляє на диспетчерську окупованих міст, звідки, звісно, жодна швидка не приїде. Колосовський підкреслив, що необхідно навести лад з диспетчеризацією дзвінків, щоби вони гарантовано потрапляли на найближчі станції швидкої допомоги на вільних територіях.

Інша проблема, яка потребує вирішення, це відсутність спеціального медичного транспорту, який міг би працювати в умовах бездоріжжя і підвищеної військової небезпеки. Швидкі мають бути броньованими та всюдихідними, щоби могли потрапити до хворих в умовах відсутності доріг та захищати екіпаж і хворого від ймовірних обстрілів.

Також регіональний представник "Проліски" зазначив, що медики, які працюють на лінії розмежування у складі бригад швидкої допомоги, не отримують жодних надбавок за ризик у своїй роботі на відміну від медиків, що працюють з ковідними хворими. І це також потребує вирішення.

Крім того, потребує вирішення питання належної комунікації між військовими та цивільними медиками в питанні екстреної медичної допомоги.

Учасники прес-конференції звернулися до влади з проханням невідкладно вирішити проблеми з доступом до екстреної медичної допомоги мешканців населених пунктів на лінії розмежування.

Фото з пресконференції: https://photo.unian.ua/theme/109729-press-konferenciya-v-unian-skoraya-pomoshch-na-linii-razgranicheniya-v-doneckoy-i-luganskoy-oblastyah.html