У Києві підписано меморандум про створення Міжнародного медичного кластеру в Україні (відео)

Основними напрямами діяльності кластеру буде проведення досліджень у сфері епідеміології, вірусології, біотехнологій, цифрової медицини тощо, а також виробництво медичних засобів захисту та обладнання.

Київ. 7 серпня. УНІАН. У Києві підписано меморандум про створення в Україні Міжнародного медичного кластеру з залученням іноземних інвестицій і технологій з метою проведення наукових досліджень та виробництва медичного обладнання, спрямованих на боротьбу з COVID-19 та іншими вірусними захворюваннями.

Церемонія підписання відбулася в прес-центрі УНІАН.

У меморандумі означено офіційні наміри щодо створення на території України Міжнародного медичного кластеру за участю представників України, Кореї, Сполучених Штатів Америки, Ізраїлю, Польщі та Ірландії.

Створення кластеру ініціювали громадська спілка «Хай-Тек Офіс Україна» та Науковий парк «Львівська політехніка» спільно з представниками південно-корейських компаній K-Medical і XnTREE.

Основними напрямами діяльності кластеру визначено проведення досліджень у сфері епідеміології, вірусології, біотехнологій, цифрової медицини, за іншими високотехнологічними напрямами сучасної медицини; спільне виробництво медичних засобів індивідуального захисту та іншого медичного обладнання для забезпечення потреб медичних закладів, медперсоналу та громадян України; запровадження високих стандартів і новітніх медичних технологій провідних країн світу.

Діяльність кластеру планується організувати на базі Наукового парку «Львівська політехніка» з можливістю залучення нових партнерів з України та інших країн світу.

Велику зацікавленість у реалізації проекту висловили представники центральних органів влади, керівники Львівської області та міста Львів, а також інших регіонів, зокрема Сумської області та інших.

Як зазначив після підписання меморандуму виконавчий директор ГС «Хай-Тек Офіс Україна» Андрій Бірюков, перелік країн-учасників та компаній, які приєдналися до створення Медичного кластеру, не є вичерпним.

«Ми готові приймати в цей кластер нових учасників – українські компанії, державні органи, закордонні компанії, які поділяють мету та завдання кластеру. Що стосується ролі України, то в нас є очевидні переваги – це географічне розташування, наближеність до потенційних ринків збуту. Продукція, яку будуть випускати в Україні, експортуватиметься до країн Європи, Африки. До того ж тут є потенціал кваліфікованої робочої сили, є серйозний потенціал наукових розробок. Ми розраховуємо на синергію наших зусиль з іншими країнами-учасниками у виробництві індивідуальних засобів захисту, насамперед для медичного персоналу, тест-систем. Всього, що пов'язане з пандемією. Але лише пандемією ми не обмежуємося, і всі разом дивимося на перспективу цього проекту", - зазначив він.