Росія знову дозволила поставки бітуму до України в розпал реалізації проекту з наймасштабнішого будівництва доріг.

Київ. 4 листопада. УНІАН. Учасники всеукраїнської громадської організації «Міжнародний Антикримінальний Альянс» просять президента Володимира Зеленського посприяти зниженню залежності України від поставок бітуму з Росії, зокрема, під час реалізації президентської програми з будівництва доріг «Велике будівництво».

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова всеукраїнської ГО «Міжнародний Антикримінальний Альянс» Богдан Воронцов.

Відео дня

«Основна наша мета - донести до президента України, що ми не повинні бути імпортозалежними від Росії. Це дає можливість для маніпуляції Україною. Росія може в будь-який момент говорити про те, що наша країна веде подвійну гру. Оскільки спочатку Україна заявляє, що РФ є агресором, а щодо бітуму ми ведемо торгово-економічні відносини на десятки мільярдів гривень», - сказав він.

За словами Воронцова, РФ також може маніпулювати Україною, припинивши поставки бітуму як з Росії, так і через Білорусь. Внаслідок чого програма президента «Велике будівництво» може зупинитись.

«Ще якийсь час тому Росія не могла постачати бітум, тому що вони самі запровадили заборону на поставки бітуму та нафтопродуктів до України. Але чомусь саме зараз, під час «Великого будівництва», коли Росія розуміє, що Україні будуть потрібні сотні тисяч тонн бітуму, РФ із 8 жовтня дозволяє поставки бітуму до України. Бітум - основний продукт для будівництва доріг», - пояснив активіст.

Він зазначив, що, за підрахунками експертів, в Україні на масштабний проект президента Зеленського «Велике будівництво» потрібно близько 900 тисяч тонн бітуму. Україна на сьогодні виробляє близько 300 тисяч тонн, тобто 600 тисяч тонн потрібно буде експортувати. Хоча ще кілька років тому Україна могла виробити лише 10% для власних потреб.

Голова всеукраїнської ГО вважає, що основні компанії-постачальники бітуму в Україні так чи інакше пов'язані з Росією.

«Минулого року завозили 70% експортного бітуму, й можемо стверджувати, що ці поставки мають російське коріння. Тому що саме з Росії йдуть поставки до Білорусі, а Білорусь вже нам поставляє бітум», - пояснив він.

Воронцов упевнений, що з такими потужностями та позитивними тенденціями, якими розвивається українське виробництво, Україна може сама забезпечити себе бітумом. Україна вже збільшила за останній час виробництво в 1,5 рази. Значить, є хороша тенденція до власного виробництва бітуму.

«Наша громадська організація вже подала кілька звернень до Митної служби України, Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ. На жаль, поки відповідей немає. Тому ми будемо подавати колективне звернення до президента України й хочемо, щоб Володимир Зеленський нас почув. Ми не хочемо бути імпортозалежними від Росії. Ми не хочемо, щоб Росія нами маніпулювала. Ми не хочемо, щоб у будь-який момент програма президента «Велике будівництво» зупинилась», - підкреслив активіст.

Воронцов зазначив, що якщо вимоги активістів не будуть почуті, то його організація ініціюватиме акції протесту та мітинги, оскільки це стосується репутації української держави.

Також організація звертається до правоохоронних органів, щоб вони перевірили факт можливої контрабанди та фінансування війни компаніями, які, незважаючи на санкції проти країни-агресора, вели торгово-економічні відносини з Росією та привозили бітум до України.

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2019 року уряд дозволив застосування відходів виробництва, зокрема металургійних шлаків та золи-винесення, в дорожньому будівництві. Таке рішення уряду дозволяє знизити залежність від імпорту з Російської Федерації будівельних матеріалів, зокрема бітуму.

Із березня в Україні триває національний проект «Велике будівництво», в рамках якого проводиться будівництво та ремонт доріг, а також інших об'єктів інфраструктури.