У міжнародній місії також відзначили, що організація виборів під час пандемії COVID-19 - це великий виклик для демократії.

Київ. 27 жовтня. УНІАН. У Європейській мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) заявляють, що місцеві вибори в Україні були вільними, конкурентними і добре організованими.

Про це йшлося на онлайн прес-конференції Міжнародної місії зі спостереження за виборами в Україні ENEMO у прес-центрі УНІАН.

Голова Міжнародної місії зі спостереження за виборами в Україні ENEMO Златко Вуйовіч зазначив, що організація виборів під час пандемії COVID-19 - це великий виклик для демократії. Зокрема, за його словами, Україна та її громадяни довели, що змогли відповісти на цей виклик і гідно його пройти.

"Загалом місцеві вибори 2020 року були вільними, був високий рівень конкуренції і вони були добре адміністрованими, хоча на процес вплинули виклики, здебільшого пов'язані з пандемією COVID-19, певною складністю нової виборчої системи, упередженим висвітленням у медіа і звинуваченнями у підкупі виборців і зловживанням адміністративним ресурсом", - сказав Вуйовіч.

Також він відзначив, що місцеві вибори відбулися після реформи виборчої системи в Україні, і на думку спостерігачів, чинна нормативно-правова база забезпечує належні підстави для проведення виборів відповідно до міжнародних стандартів. За його словами, нещодавні реформи у цілому зміцнили правові рамки для проведення виборів, хоча не усі попередні рекомендації міжнародних спостерігачів було враховано.

"ENEMO вважає, що використання поєднання пропорційних та мажоритарних систем для виборів місцевих чиновників загалом є обґрунтованим, але створює певний рівень складності як для службових осіб виборчих органів, так і для виборців", - сказав Вуйовіч.

За його словами, ще більший наголос слід було зробити на підготовці службових осіб виборчих органів та щодо просвіти виборців.

"Схвалюється включення відкритих партійних списків для виборів місцевих депутатів у районах, де було понад 10 тисяч виборців, оскільки це підвищує прозорість та підзвітність", - додав Вуйовіч.

Крім того, голова місії зазначив, що прийняття обов'язкової ґендерної квоти для партійних списків було позитивним кроком на шляху до вищого представництва жінок у політичному житті. Однак, спостерігачі ENEMO заявляють, що на офіційному рівні немає зобов'язання, що якщо один кандидат вибуває, аби його заміняв інший кандидат тієї ж статі.

"Ґрунтуючись на наших спостереженнях, зараз ми вже можемо сказати, що Центральна виборча комісія продемонструвала свій професіоналізм і діяла в основному прозоро, старанно, працюючи задля дотримання всіх термінів у календарі виборів", - заявив Вуйовіч.

При цьому, спостерігачі помітили, що ЦВК не надала онлайн-реєстр скарг на рівні виборчої адміністрації, а це у підсумку обмежило прозорість процесу розгляду скарг.

Як повідомляв УНІАН, 7 жовтня 2020 року місія ENEMO розпочала роботу в Україні, аби дистанційно спостерігати за місцевими виборами у зв'язку з COVID-19. Основна команда зі спостереження за виборами в Україні складалася з 9 експертів. Також було долучено 48 довгострокових спостерігачів, які працювали у командах по двоє осіб в усіх областях України.

Фото з пресконференції: https://photo.unian.ua/theme/101000-press-konferenciya-v-unian-mezhdunarodnoy-missii-po-nablyudeniyu-za-vyborami-v-ukraine-enemo.html