Ольга Айвазовська зазначила, в українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців органів влади та місцевого самоврядування під час виборів, а також обмеження щодо використання адміністративного ресурсу.

Київ. 11 вересня. УНІАН. Громадянська мережа ОПОРА закликає мерів міст, голів обласних рад і керівників обласних державних адміністрацій підписати «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу» та дотримуватись його під час місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня.

Про це під час відкритої дискусії в УНІАН на тему: «Місцеві вибори 2020: нові можливості та нові виклики» сказала голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Відео дня

Вона зазначила, що в українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців органів влади та місцевого самоврядування під час виборів, а також обмеження щодо використання адміністративного ресурсу.

Айвазовська наголосила, що кодекс «дає відповіді на запитання чого робити не можна». «Він може бути також рамкою і юридичною, і політичною, чого варто дотримуватись посадовій особі в ході виборів для того, щоб не виходити за ці позиції, які є не стільки нормами українського законодавства і не тільки нормами українського законодавства, а частиною міжнародних стандартів», - зазначила вона.

Крім того, Айвазовська наголосила про недопустимість використання ресурсів під час виборів, які є в кандидата як посадової особи. «Потрібно це розмежувати. Тому в нас до цього часу відбувається дослідування проблеми щодо візитів президента в регіони, тому що на частину цих подій залучаються посадові особи», - додала вона.

У кодексі зазначається, що потрібно уникати використання офіційних заходів, пов'язаних з виконанням службових повноважень, або тих, які проводяться в межах бюджетного фінансування у передвиборчих цілях кандидатів чи партій.

Також кандидати «не повинні використовуватись у передвиборчих цілях кандидатів чи політичних партій приміщення органів публічної адміністрації чи бюджетних установ». «Посадовці й службовці, які є суб'єктами виборчого процесу, утримуються від проведення передвиборної агітації у робочий час або користуються правом відпустки», - йдеться в кодексі.

У відкритій  дискусії  "Місцеві вибори 2020: нові можливості та нові виклики" брали участь: Віталій Безгін, народний депутат України; Сергій Постівий, член Центральної виборчої комісії; Андрій Магера, екс-заступник Голови Центральної виборчої комісії, заслужений юрист України; Ольга Айвазовська, Голова правління Громадянської мережі ОПОРА; Валентина Полтавець, виконавчий директор Асоціації об'єднаних територіальних громад України; Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України;  Олександр Даниленко, Заступник Голови Секретаріату Асоціації УАРОР; Іван Фурсенко, Перший Заступник Керівника Виконавчої дирекції ВАГ; Володимир Ковтунець, народний депутат 2-го скликання, експерт виборчого права;  Володимир Венгер, правник, експерт виборчого права; Олена Бойко, експертка Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, народна депутатка 8-го скликання.

Захід відбувся  за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.