Член фракції "Слуга народу" вважає, що парламент не має підтримати відповідний проект постанови.

Київ. 11 вересня. УНІАН. Створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо розслідування дій посадових осіб місцевого самоврядування перед виборами "тхне спробою тиску".

Про це під час відкритої дискусії в УНІАН на тему: "Місцеві вибори 2020: нові можливості та нові виклики" заявив народний депутат України Віталій Безгін (фракція "Слуга народу").

Відео дня

Він нагадав, що в парламенті зареєстровано проект постанови "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування по рішенням органів та посадових осіб місцевого самоврядування, що мають ознаки порушень чинного законодавства України, конфлікту інтересів та корупційних діянь" (№ 3693, http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69198).

Депутат зазначив, що досить ймовірно, що є зловживання з боку тих чи інших органів місцевого самоврядування щодо конфлікту інтересів та корупційних діянь, але цими питаннями мають займатися правоохоронні органи.

"Якщо зараз створювати таку ТСК на рівні Верховної Ради, яка є політичним органом, то це можна трактувати як спробу політичного протистояння між центром і органами місцевого самоврядування, як спробу здійснення тиску на місцеве самоврядування", - наголосив Безгін.

Також він повідомив, що сьогодні обговорював це питання з головою партії "Слуга народу" Олександром Корнієнком, і в "нього така сама позиція".

Безгін наголосив, що пропозиція створення такої ТСК "м'яко кажучи, тхне втручанням і спробою тиску на місцеве самоврядування напередодні місцевих виборів".

За його словами, цей проект постанови, що внесений депутатом з фракції "Слуга народу" Максимом Пашковським, має бути "провалений в залі".

У відкритій  дискусії  "Місцеві вибори 2020: нові можливості та нові виклики" брали участь: Віталій Безгін, народний депутат України; Сергій Постівий, член Центральної виборчої комісії; Андрій Магера, екс-заступник Голови Центральної виборчої комісії, заслужений юрист України; Ольга Айвазовська, Голова правління Громадянської мережі ОПОРА; Валентина Полтавець, виконавчий директор Асоціації об'єднаних територіальних громад України; Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України;  Олександр Даниленко, Заступник Голови Секретаріату Асоціації УАРОР; Іван Фурсенко, Перший Заступник Керівника Виконавчої дирекції ВАГ; Володимир Ковтунець, народний депутат 2-го скликання, експерт виборчого права;  Володимир Венгер, правник, експерт виборчого права; Олена Бойко, експертка Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, народна депутатка 8-го скликання.

Захід відбувся  за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Як повідомляв УНІАН, 5 вересня в Україні стартував виборчий процес в рамках підготовки і проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.

До 24 вересня включно заплановане подання документів до відповідних тервиборчкомів для реєстрації кандидатів у депутати та кандидатів на посади сільського, селищного та міського голови.

Відмовитися від балотування кандидат чи партія, яка його висунула, можуть до 5 жовтня.