Зокрема, експерти негативно оцінили відсутність у новому виборчому законодавстві вимог щодо проведення чи непроведення виборів на підконтрольній уряду України території, розташованій у прифронтовій зоні.

Київ. 4 вересня. УНІАН. У громадянській мережі ОПОРА розповіли про переваги та недоліки нового законодавства, за яким відбуватимуться місцеві вибори, призначені на 25 жовтня.

Про це повідомила голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на прес-конференції в УНІАН.

За її словами, нове виборче законодавство має низку переваг та недоліків.

Зокрема, до основних переваг оновлення виборчого законодавства належать врегулювання процесу реалізації виборчого права внутрішньо переміщеними особами та іншими мобільними групами виборців (зокрема, трудовими мігрантами) та виборцями, які вибули з місця попередньої реєстрації, а також покращення умов забезпечення виборчих прав людей з інвалідністю, які досі зіштовхуються із суттєвими перешкодами щодо доступу до приміщень дільниць.

Крім того, позитивним нововведенням в ОПОРІ вважають закріплення вимог до гендерного представництва під час формування списків кандидатів та висування переліку кандидатів у багатомандатних мажоритарних округах.

Водночас, зазначила Айвазовська, нове виборче законодавство має й низку недоліків.

Зокрема, це поширення пропорційної виборчої системи на територіальні громади з кількістю 10 тис. виборців і більше, внаслідок чого кардинально скорочено можливості для самовисування.

Крім того, в ОПОРІ вважають, що встановлена мінімальна кількість голосів виборців, необхідних кандидату для просування у першу частину територіального виборчого списку (25% від виборчої квоти), є занадто високою та має бути максимально знижена, щоб така виборча система дійсно могла бути прозорою та відкритою.

“Законодавство не визначає вимог щодо проведення чи непроведення виборів на підконтрольній уряду України території, яка знаходиться у прифронтовій зоні. І в результаті ми маємо досить неоднозначне рішення, що у 18 громадах Донецької та Луганської області не буде організовано вибори”, - додала очільниця ОПОРИ.

Також, за словами Айвазовської, згідно з новим виборчим законодавством, заборонено розповсюджувати брендовані матеріали передвиборної агітації, виготовленої з виборчого фонду, вартістю понад 1 грн 2 коп.

“Тим не менш, ми очікуємо найчеснішу в історії України виборчу кампанію, у зв’язку з тим, що ніхто не має права нічого надавати виборцям, і в усіх є шанс належним чином це задокументувати й притягнути до відповідальності учасників і організаторів цього процесу”, - резюмувала Айвазовська.