За його словами, крайніми у цій ситуації можуть стати члени дільничих виборчих комісій.

Київ. 16 вересня. УНІАН. Карантинні правила щодо проведення місцевих виборів можуть призвести до їхнього зриву.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей.

Карантинні правила щодо проведення місцевих виборів можуть призвести до їхнього зриву — голова Медичної комісії Києва (відео)

За його словами, уряд розробив такі карантинні правила для місцевих виборів, які фактично неможливо виконати.

«Карантинні заходи на вибори, прийняті урядом, можуть призвести до зриву виборів. А потім відповідальними зроблять голів дільничих виборчих комісій», - сказав він і додав: «Після виборів нас очікують масові звернення до правоохоронців зі звинуваченням керівників дільничих комісій, що вони не дотримались карантинних вимог. Але цих вимог на практиці дотриматись неможливо».

Гелевей зауважив, що на сьогодні у столиці понад 12 тисяч активно хворих на коронавірус. «А з такими темпами ця цифра до 25 жовтня буде більша. Якщо до цих людей додати ще тих, хто на самоізоляції, то вийде, що кількість тих, хто на день виборів буде змушений сидіти вдома, сягне понад 20 тисяч, тобто півтори тисячі на округ. Як члени ДВК можуть їх обійти за день?» - сказав він.

Також голова Медичної комісії Києва додав, що фактично неможливо виконати вимогу заходити до кожного виборця в новій масці, рукавичках. За його словами, ці заходи зовсім не гарантують безпеки членів виборчої комісії, адже вони відвідують помешкання хворого, і заходи безпеки мають бути такими, як у лікарнях.

Крім того, зазначив Гелевей, невідомо, як будуть організовані черги на вулиці біля дільниць, хто запрошуватиме людей всередину, з цієї чи іншої вулиці, до того чи іншого члена комісії, адже кількість виборців, яка може перебувати на дільниці, обмежена карантинними заходами.

«Цими непродуманими обмеженнями ви зриваєте проведення виборів. І я б дуже хотів, щоб крайніми не зробили членів дільничих виборчих комісій», - підсумував він.