На сьогодні у столиці госпіталізовано 1029 інфікованих коронавірусом.

Київ. 16 вересня. УНІАН. У Києві майже 50 відсотків ліжкомісць для хворих на COVID-19 вже заповнені.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей.

«На сьогодні в Києві вже 2213 ліжок. Вже 1029 людей знаходяться у лікарнях столиці з діагнозом «коронавірусна хвороба». Тобто зайнято вже 49,5 відсотків ліжок, передбачених для таких хворих», - сказав Гелевей.

Також він додав, що Київ перевели до «помаранчевої» зони епідемічної небезпеки саме через суттєве збільшення кількості хворих. «Зона визначається за трьома показниками. Кількість проведених тестів – і тут Київ на першому місці, у нас 31 лабораторія. Показник заповнюваності ліжок поки що менший 50 відсотків. Але по показнику поширення інфекції у Києві показник значно вищий, ніж мав би бути. Саме тому ми з понеділка у «помаранчевій» зоні», - пояснив Гелевей.

Окрім того, він висловив жаль, що у столиці, як і в Україні, громадяни тотально не дотримуються карантинних обмежень.

Голова Медичної комісії Києва нагадав, що з понеділка в транспорті має бути зайнято лише 50 відсотків сидячих місць, але цього ніхто не дотримується. Така ж ситуація й щодо норми про одну людину на 10 квадратних метрів у громадських закладах. Крім того, подекуди працюють в нічний час заклади громадського харчування.

«Дуже б хотілося, щоб люди не нехтували карантинними заходами, оскільки епідемія не відступає», - наголосив Гелевей.

Крім того голова медичної комісії Києва, депутат Київської міськради від ВО «Свобода» Олег Гелевей  заявив, що  4% ВВП на медичну галузь - це вкрай мало.

 «Міністр охорони здоров’я обіцяв, що в бюджеті на наступний рік буде 6% ВВП на медицину, але у показниках бюджету від Кабміну ми бачимо не більше 4%», - зазначив Гелевей.

За його словами, 156 млрд грн - це мало, тим більше враховуючи зростання захворюваності на COVID-19. «Так само мало передбачено коштів на боротьбу з коронавірусом - 19,4 млрд грн. Це при тому, що лише коронавірусний фонд в цьому році склав 66 млрд», - наголосив Гелевей.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 16 вересня, під час засідання уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у проекті бюджету на наступний рік передбачено 156 млрд грн на медицину, 20 млрд буде виділено на боротьбу з коронавірусом.