За словами голови Медичної комісії Києва, директор лише передає інформацію про ситуацію в навчальному закладі «нагору».

Київ. 2 вересня. УНІАН. Голова Медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей заявив, що рішення про закриття навчального закладу на карантин у разі виявлення хворих на COVID-19 директор навчального закладу не може прийняти одноосібно.

Про це Гелевей повідомив на брифінгу в УНІАН, коментуючи інформацію від Київської міської держадміністрації, що рішення про закриття школи чи класу через поширення коронавірусу прийматиме безпосередньо директор навчального закладу.

Фото УНІАН

За його словами, рішення приймає не директор, він лише передає інформацію про ситуацію в навчальному закладі «нагору».

«Не директор школи приймає рішення чи закривати, чи не закривати школу. Якщо є випадок коронавірусної інфекції, то всі ці дані пересилаються в місцеві підрозділи освіти, в районні, вони їх відправляють у Департамент освіти міста Києва. Департамент освіти зв’язується з паном Рубаном, який керує продспоживслужбою Києва, яка і веде нагляд за дотриманням всіх норм, в тому числі, в навчальних закладах столиці. І от спільним зусиллям нашого Департамента освіти і пана Рубана приймається рішення – закривати чи не закривати школу. На це впливає дуже багато факторів. Найголовніший – це можливість поширення коронавірусної інфекції в даному навчальному закладі, а зокрема, кількість контактних осіб», - сказав Гелевей.

Він зазначив, що в кожному окремому випадку буде проводитись дослідження щодо контактних осіб, враховуватись інші складові і залежно від цього робитиметься висновок, чи закривати весь навчальний заклад і переходити на дистанційне навчання, чи закривати окремі класи, чи робити іншу, змішану, систему навчання.

«В кожному конкретному випадку це буде визначатись. Але директор школи не має особисто закривати за своїм бажанням, чи відкривати школу. Для цього працюють відповідні органи в Києві», - підкреслив Гелевей.

Також голова Медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей заявив, що Київ виділив 40,7 млн грн на закупівлю для столичних закладів освіти безконтактних термометрів, масок, дезінфікаторів та інших засобів в рамках епідбезпеки та у кожному муніципальному навчальному закладі встановлено спеціальні контейнери для збору використаних масок .

Гелевей зазначив, що Київрада своїм рішенням виділила 40,7 млн грн на закупівлю для закладів освіти безконтактних термометрів для термоскрінінгу, масок, дезінфікаторів та інших засобів в рамках епідбезпеки.

«З нашої ініціативи в кожному навчальному закладі встановлено спеціальні контейнери, щоб окремо викидати використані маски. Щоб не на загальний смітник», - зазначив Гелевей.

Він звернувся до Міністерства освіти з тим, щоб всі навчальні заклади мали відповідні засоби, необхідні для протидії поширенню коронавірусу. «У нас в Україні 62% – це сільські школи. У нас ще до 1 тис. шкіл, де туалети на вулиці. Про які засоби індивідуального захисту, про які щитки для вчителів ми говоримо? Вони на елементарне не мають коштів. Тому звертаюся до Міністерства освіти, будь ласка, поверніться до наших шкіл, особливо на селі», - додав Гелевей.

Як повідомляв УНІАН, 27 серпня в.о. першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський, пояснюючи механізм реагування на випадок виявлення хворого на CОVID-19 вчителя школи, сказав, що рішення про закриття школи чи класу через поширення коронавірусу прийматиме безпосередньо директор навчального закладу.

Наступного дня мер столиці Віталій Кличко під час онлайн-брифінгу сказав, що «рішення про закриття навчального закладу або окремого класу на карантин будуть ухвалювати виключно санітарні лікарі, виключно фахівці».