За словами Гелевея, необхідно враховувати кількість нових випадків захворювання на 100 тис. населення, відслідковувати динаміку цього показника, і в залежності від цього встановлювати ті чи інші карантинні обмеження.

Київ. 5 серпня. УНІАН. Голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей вважає урядову методику визначення кількості хворих на COVID-19 не об’єктивною.

Про це Гелевей сказав під час прес-конференції в УНІАН.

Фото УНІАН

«Так звана постанова 641, якою продовжили карантин до 31 серпня та встановили нові правила, які ділять країну на чотири зони. Мене дивує підхід уряду, тому що там є 4 показники, і один з них - навантаження на медичну систему, а 3 інших прив'язані до кількості проведення ПЛР-тестів, тобто перший показник враховує завантаженість ліжок у лікарнях, другий - кількість ПЛР-тестів, третій - коефіцієнт виявлення випадків, але дивує, що він прив'язаний до кількості ПЛР-тестів. Тобто кількість нововиявлених випадків ділять на кількість досліджень ПЛР і множать на 100. Четвертий критерій також прив'язаний до кількості тестів. Так звана динаміка зростання», - зазначив він.

Голова медичної комісії Києва заявив, що «це все треба зробити простіше: враховувати кількість нових випадків захворювання на 100 тисяч населення. За його словами, залежно від цього потрібно встановлювати ту чи іншу зону в тому чи іншому місці.

Також Гелевей вважає безглуздою заборону на висадку пасажирів з потягів у «червоних» зонах епідемічної небезпеки. Він здивований тим, що уряд підбиває статистику захворюваності по регіонах раз на тиждень, а, згідно з урядовою постановою №641, має переглядати її кожні 5 днів.

«Поїзди приїздять у Тернопіль, стоять на пероні, а двері не відчиняють. Мене це здивувало. Я відразу сказав, що це повторюється випадок з парками, коли сказали, що там не можна гуляти, а потім головний санітарний лікар сказав, що це ми так хотіли людей налякати. Так і тут мене дивує: чому, коли людина приїздить із «зеленої» зони в «червону», її не пускати? Адже людина усвідомлює, що приїздить у більш небезпечну зону і має суворіше дотримуватися карантинних заходів. Якщо ви вже визначили «червону» зону, то не треба пускати потяги і автобуси з неї, поки ситуація не покращиться», - сказав Гелевей.

Також він додав, що здивований тим, що уряд підбиває статистику захворюваності по регіонах раз на тиждень, а, згідно з урядовою постановою №641, має переглядати її кожні 5 днів. «То невже не можна визначитися: чи 5, чи 7 днів, а то виходить, що у формулі одне, а роблять інше. І все це призводить до непорозуміння, особливо для місцевої влади. Напевно, період треба зменшити з 7 до 5 днів, щоб оперативніше реагувати на зміни в епідеміологічній ситуації у регіонах», - зауважив голова Медичної комісії Києва.

«Я вважаю, що 7 днів – це забагато. Максимум – це 5 днів. А враховуючи напруженість ситуації у регіонах, зокрема, в Тернополі та Луцьку, треба збиратися двічі на тиждень. І це відповідало б адаптивному карантину», - підсумував Гелевей.