Голова медичної комісії Києва зазначає, що передача цих двох медзакладів з комунальної у державну власність не вирішує проблему їхнього фінансування, їх необхідно реформувати в некомерційні комунальні підприємства.

Київ. 29 липня. УНІАН. Голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей наполягає на необхідності якнайшвидше реформувати столичні Центр мікрохірургії ока і Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини.

Про це Гелевей заявив під час брифінгу в УНІАН.

Відео дня

Фото УНІАН

За його словами, постанова уряду, яка дозволяє цим двом закладам працювати в рамках Програми медичних гарантій з відповідним фінансуванням, буде діяти до 1 січня наступного року.

"З 1 січня 2021 року, якщо вони не будуть перетворені на некомерційні комунальні підприємства, в них знову виникне та сама проблема – відсутність фінансування", - наголосив Гелевей.

Також він прокоментував ініціативу трудових колективів цих двох медичних закладів про їх передачу з комунальної у державну власність, у підпорядкування Міністерству охорони здоров’я. У Київраді були підготовлені відповідні проекти рішень.

"Депутатів вводять в оману, кажучи, що це вирішить проблему цих двох медичних закладів. Я заявляю, що це рішення Київради не має ніякого відношення до фінансування цих медичних закладів у найближчій перспективі. Тому що процес переведення будь-яких підприємств чи то з комунальної у державну власність, чи навпаки, триває роками. А трудові колективи працюють щоденно, щотижнево, щомісячно і їм зарплата і гроші, медичним закладам, потрібні вже сьогодні, а не через рік. Як в далекій перспективі для розвитку закладів – так, це буде просто інший шлях розвитку цих закладів. Але це не має нічого спільного з їхнім сьогоднішнім фінансуванням», - заявив Гелевей.

Він підкреслив, що відновлення фінансування залежить від постанови уряду і висловив сподівання, що на сьогоднішньому засіданні Кабмін її прийме.

«Треба, щоб негайно була прийнята постанова, щоб можна було з понеділка підписати договори і фінансувати ці два заклади. І я закликаю депутатів Київради, щоб ми на цій сесії прийняли рішення і перевели ці два заклади в некомерційні комунальні підприємства, щоб вони могли отримувати фінансування від Національної служби здоров’я. А паралельно, якщо є таке бажання і воля депутатів міської ради, віддати ці два заклади державі. Будь ласка, робіть ці процеси, але з розумінням того, що вони на сьогодні не мають ніякого впливу на фінансування цих двух медичних закладів», - сказав Гелевей.

Як повідомляв УНІАН, 24 жовтня 2019 року Київрада реформувала 69 комунальних медичних закладів другого і третього рівнів у некомерційні комунальні підприємства. Після цього медзаклади змогли укласти договори з Національною службою здоров’я для подальшої роботи вже в рамках програми державних гарантій.

Гелевей також повідомив, що медична комісія Києва виступає за забеспечення муніципальних доплат медпрацівникам первинної ланки сфери охорони здоров’я столиці, а на сьогодні Департамент фінансів КМДА заблокував прийняття рішення щодо надбавок медичним працівникам поліклінік.

Голова медичної комісії Києва нагадав, що днями Київрада прийняла зміни до міської цільової програми «Здроов’я киян», відповідно до яких додаткову надбавку місто виплачуватиме не тільки медикам, а й працівникам медичних лабораторій, серед яких багато не медиків, а, наприклад, біологів.

«Але в нас є ще медперсонал і первинної ланки, тобто наших поліклінік. І виникла проблема, що на жаль, Департамент фінансів заблокував прийняття рішення, щоб і медичним працівникам первинної ланки, так само, була ця надбавка. На засіданні медичної комісії ми вже прийняли рішення і звернулися до нашого мера, до профільного заступника, в Департамент фінансів, Департамент охорони здоров’я, щоб ця соціальна несправедливість була виправлена, і щоб у нас всі медпрацівники на рівних отримували цю надбавку від Київради», - сказав Гелевей.

Як повідомляв УНІАН, у березні Київрада прийняла рішення щомісяця виплачувати медичним працівникам «муніципальні надбавки» у вигляді безповоротної грошової допомоги в розмірі 4 тис. грн лікарям, 3 тис. грн – середньому медичному персоналу та 1 тис. грн – молодшому медперсоналу.