У столиці поки не спостерігається позитивна динаміка у подоланні пандемії, оскільки щодня зростає кількість активних хворих.

Київ. 22 липня. УНІАН. У Києві на COVID-19 перехворіли вже 711 медиків, переважна більшість з яких інфікувалися під час виконання професійних обов’язків.

Про це на брифінгу в агентстві УНІАН повідомив голова Медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей.

Відео дня
Фото УНІАН

«На жаль, ми констатуємо факт, що дуже багато медичних працівників у нас все ж перехворіли на коронавірусну інфекцію. У Києві це - 711 осіб, причому 594 захворіли при виконанні своїх професійних обов’язків», - сказав Гелевей. Він додав, що на сьогодні 18 медиків залишаються у лікувальних закладах.

Гелевей висловив сподівання, що надалі ситуація із захворюваністю медиків покращуватиметься.

Голова Медичної комісії Києва нагадав, що кількість інфікованих коронавірусом у столиці вже перевищила 7 тисяч осіб. Він додав, що у столиці поки не спостерігається позитивна динаміка у подоланні пандемії, оскільки щодня зростає кількість активних хворих.

«Кожен день у нас йде ріст активних хворих. Якщо у нас на початок місяця було менше 3 тисяч, то на сьогоднішній день кількість активних хворих доходить до 4,5 тисяч. І на жаль, в Києві плато ми відзначити не можемо, тому що кожен день йде приріст. Дуже хотілось би, щоб цей показник почав падати, щоб ми пройшли хоча б так звану першу хвилю. Але наше місто і вся Україна поки що на першій хвилі. І нам про другу хвилю нема що говорити, тому що в нас не було позитивної динаміки – не було падіння кількості активних хворих, як є в переважній більшості країн Європи», - прокоментував Гелевей.

Але при цьому він відзначив позитивні моменти, які спостерігаються в Києві. «Низька летальність. В нас не так багато людей помирає від коронавірусної хвороби. На сьогодні це 128 осіб, і цифра тримається вже декілька днів», - додав Гелевей.

Крім того, зазначив він, при наявності майже 800 ліжок у медзакладах для прийому хворих на коронавірусну хворобу зайняті тільки 270.

Також Гелевей повідомив,  що медична комісія Києва планує виділити додаткові 183 млн грн на програму «Здоров’я киян» для забезпечення ІФА-тестування медичного персоналу у комунальних закладах охорони здоров’я. Кошти будуть виділені на 3 роки, з розрахунку орієнтовно 61 млн грн на рік на закупівлю витратних матеріалів для лабораторної діагностики інфекційних захворювань.

За його інформацією, наразі вже підготовлений і проходить погодження у профільних комісіях Київради проект змін до 3-річної міської комплексної програми «Здоров’я киян».

«Зміни не проголосовані на сесії Київради, але вже пройшли нашу комісію. Сподіваюся, що в четвер буде сесія і там будуть розглянуті зміни до програми «Здоров’я киян», яка власне і займається допомогою всім медичним закладам міста Києва і наданням медичної допомоги й самим киянам. Ця програма в нас прийнята на 3 роки - 2020-22 роки - і на всі ці роки ми виділяємо зараз 183 млн грн, власне, на закупівлю витратних матеріалів для лабораторної діагностики інфекційних захворювань», - сказав Гелевей.

За його словами, якщо вказану суму поділити на період дії програми, то на кожен рік буде виділено 61 млн грн.

«Це достатня сума, щоб щонайменше, забезпечити ідею, побажання щоб всі наші медики проходили ІФА-тестування. І ми зможемо виділити ці гроші нашим медичним закладам. Хочу завірити головних лікарів, що після четверга, як тільки ці зміни будуть проголосовані, вже будуть кошти, щоб ми могли робити цю діагностику своїм працівникам», - підкреслив Гелевей.

Як повідомляв УНІАН, у травні в столиці розпочато тестування медичних працівників ІФА-тестами. Як пояснювалось, ІФА-тестування незамінне для виявлення тих, хто перехворів на COVID-19, у тому числі безсимптомно. Такий метод дозволить краще розуміти справжню статистику захворюваності серед медичних працівників, якісніше відстежувати поширеність вірусу тощо.

Відповідаючи на запитання журналістів,  Олег Гелевей повідомив, що партія «Свобода» висуватиме кандидатуру Андрія Іллєнка в мери Києва.

«У нас є кандидат в мери нашого міста Києва: це – Андрій Іллєнко», - сказав голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода».

За його словами, політсила братиме участь у виборах і до місцевих рад. «Звичайно, ми будемо брати участь у всіх місцевих виборах… І звичайно, ми будемо брати участь і у виборах до Київської міської ради, і до Київської обласної ради», - зазначив Гелевей.