Голова медичної комісії Києва Олег Гелевей також висловив переконання, що дотримання громадянами правил гігієни і соціального дистанціювання сприятиме подоланню пандемії.

Київ. 15 липня. УНІАН. Голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей не виключає, що карантинні обмеження в Україні можуть тривати до кінця весни 2021 року.

Про це він сказав під час брифінгу в УНІАН, коментуючи анонсований на наступний тиждень розгляд Кабінетом міністрів питання про продовження строку адаптивного карантину.

Відео дня

Фото УНІАН

«У світі на сьогоднішній день побито рекорд у 5 млн активно хворих (на COVID-19), і ця тенденція постійно зростає. Світла в кінці тунелю ще не видно. В тому числі його не видно і в Україні. Ми маємо бути готові, що це не тільки до нового року - це питання не буде вирішено, а можливо не буде вирішено до кінця весни», - сказав Гелевей.

Водночас він наголосив на перевагах адаптивного карантину, яким не передбачено жорстких обмежень.

«Не треба всім закриватися у своїх домівках і не виходити. Час показав, що це не реально за багатьма параметрами – від економічних, соціальних освітніх і т.д. Життя має продовжуватись», - зазначив Гелевей.

При цьому він висловив переконання, що дотримання правил гігієни і соціального дистанціювання сприятиме подоланню пандемії.

«Елементарні засоби обмеження – дотримання дистанції; носіння масок, де потрібно; постійна власна гігієна – миття рук - ці заходи приведуть до того, що ми якомога швидше зможемо побачити світло в кінці тунелю, і сказати, що вірус поборений і в Україні, і в світі в цілому», - сказав Гелевей.

Крім того, на брифінгу Гелевей наголосив, що проблема з фінансуванням Центру мікрохірургії ока і Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини на сьогодні залишається не вирішеною.

За його словами, медичні установи декілька місяців поспіль залишаються без фінансування, бо попередньо підписані угоди з Національною службою здоров’я скасовані через відсутність формули фінансових розрахунків.

Гелевей зазначив, що відповідна постанова уряду зі змінами, які дозволяють цим двом закладам працювати в рамках Програми медичних гарантій з відповідним фінансуванням була оприлюднена у позаминулу п’ятницю.

«І медики ніби могли заспокоїтись. Не повірите, але детектив продовжується. Виявляється, ще має бути формула, по якій повинні розраховуватись надходження медичним закладам коштів… Вже були підписані з цими двома медзакладами договори на обслуговування і фінансування Національною службою здоров’я. Їм їх відмінили», - сказав голова медкомісії Києва.

Він також закликав Кабінет міністрів якнайшвидше вирішити питання. «У Національній службі здоров’я запевняють, що гроші для медзакладів є, вони відкладені, тільки треба включити цей механізм - надрукувати постанову Кабінету міністрів, Міністерство охорони здоров’я видати відповідний наказ і гроші пішли», - зазначив Гелевей.

Як повідомляв УНІАН, 24 жовтня 2019 року Київрада реформувала 69 комунальних медичних закладів другого і третього рівнів у некомерційні комунальні підприємства. Після цього медзаклади змогли укласти договори з Національною службою здоров’я для подальшої роботи вже в рамках програми державних гарантій.