Українська меблева галузь за 11 місяців цього року вже експортувала меблів майже на 1 млрд доларів.

Київ. 20 грудня. УНІАН. Меблевики та депутати презентували концепцію економічного розвитку меблевої галузі "Меблеве українське економічне диво – 2030", яку розробляють спільно представники бізнес-спільноти, профільних асоціацій, експертного середовища та народні депутати.

Презентація відбулась під час прес-конференції в УНІАН.

В заході брали участь президент Української асоціації меблевиків Володимир Патіс; член правління, керівник кластерної платформи Української асоціації меблевиків Оксана Донска; генеральна директорка ТОВ "Кроноспан УА" Наталія Покінська; координатор ініціативи "За ринок деревини" Юрій Дюг; голова Комітету деревообробної та меблевої галузі Європейської Бізнес Асоціації Богдан Цуприк; народний депутат України, заступник голови комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук; директор Агенції із залучення інвестицій "Інвест Ін Рівне" Дмитро Янушевський.

"Українська меблева галузь – одна з конкурентоспроможних сфер на світових ринках. Основний експорт йде в країни Європейського Союзу, також зростаємо в експорті до Сполучених Штатів. Ріст у нас дуже стрімкий і це тільки початок", - підкреслив Патіс.

Як зауважила Донска, українська меблева галузь за 11 місяців цього року вже експортувала меблів майже на 1 млрд доларів, це абсолютний рекорд у порівнянні з показниками попередніх періодів і на 43% більше, ніж попереднього року.

Вона також додала, що для виходу на рівень розвитку світових лідерів, Україні не вистачає прозорого ринку деревини, кластеризації української меблевої галузі та наявності достатньої кількості кадрових ресурсів.

Інші учасники прес-конференції також додали свої коментарі щодо необхідних кроків для розвитку меблевої сфери.

"В першу чергу потрібно ухвалити збалансований і прозорий закон про ринок деревини. Він вже проголосований в першому читанні, в ньому враховані деякі важливі пропозиції бізнесу, але є ще ряд питань, які необхідно врахувати перед другим читанням", - зауважив Цуприк.

В свою чергу, Ковальчук додав, що він разом з колегами на основі пропозицій від представників меблевої галузі вже підготували правки до другого читання до законопроекту про ринок деревини і вже передали їх на розгляд парламенту.

Покінська відмітила, що для ефективного розвитку меблевої галузі необхідна 100-відсоткова сертифікація лісів України усіх форм власності.

"Зараз нам вкрай необхідно поглибити відсоток сертифікованих лісів в Україні, щоб наша країна мала таку перевагу як сертифікована продукція, це стосується й вироблених меблів. І це нагальна потреба", - зазначила Покінська.

Як повідомляв УНІАН, 18 листопада Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект про ринок деревини (№ 4197-д).

Метою законопроекту є комплексне врегулювання відносин, пов’язаних з купівлею-продажем деревини, а також визначення правових, економічних та організаційних засад функціонування ринку деревини, що сприятиме розвитку цього ринку і забезпеченню інтересів усіх його учасників. Також проект спрямований на узгодження положень Закону про ринок деревини з рядом інших законів в частині роботи лісового порталу, який є важливою частиною забезпечення максимальної публічності ринку деревини.

Фото з пресконференції: https://photo.unian.ua/theme/110224-press-konferenciya-v-unian-na-temu-mebelnoe-ukrainskoe-ekonomicheskoe-chudo-2030-kak-sdelat-ukrainu-konkurentosposobnoy-v-evrope.html