Політиків закликають не піаритись на цій події, а учасників маршу - не брати з собою політичну символіку.

Київ. 3 серпня. УНІАН. У Марші захисників України, який відбудеться у Києві на День Незалежності, візьмуть участь не менше 50 тисяч людей.

Про це на прес-конференції в агентстві УНІАН повідомили організатори заходу.

Як зауважив представник Спілки ветеранів війни з Росією Олександр Войтко, торік у марші взяли близько 50 тисяч людей, цього року очікується не менше. Він наголосив, що на марші не буде використовуватися партійна символіка та лозунги. А тому закликав політиків, в тому числі колишніх президентів, не використовувати цю подію для піару, а учасників маршу - не приносити символіку політсил.

Також Войтко попросив політиків у регіонах не піаритись на цьому марші, зокрема щодо надання транспорту для підвезення людей до Києва. За його словами, планується проведення таких маршів в обласних центрах, зокрема, в Ужгороді і, можливо, у Харкові.

Своєю чергою представник ВГО «Ветеранське братство» Дмитро Шатровський уточнив, як відбуватиметься захід. За його словами, близько 9-ї години ранку учасники маршу запрошуються до парку Тараса Шевченка. Там формуватимуться колони, які пройдуть бульваром Тараса Шевченка до Бессарабської площі, вулицею Хрещатик до Європейської площі.

На сьогодні час, коли відбудеться марш, невідомий, оскільки ще не оприлюднений графік проведення офіційних заходів на Майдані Незалежності за участі перших осіб держави. Разом з тим Шатровський додав, що, як тільки цей графік з’явиться, організатори маршу спланують свою подію так, щоб не перетинатися з офіційними заходами на вул. Хрещатик. Також він уточнив, хто братиме участь у марші захисників України. «Першими йтимуть родини загиблих Героїв України, після них — побратими, які отримали поранення, відстоюючи суверенітет України, потім йдуть поранені на Майдані під час Революції гідності. Наступні колони формуватимуться за територіальним принципом. Першою йде колона від Києва і далі по областях. Після обласних так званих «коробочок» йтимуть підрозділи, які зареєструвалися на марші. Мінімальна кількість для реєстрації — 50 осіб. За «коробочками» з учасників бойових підрозділів йтимуть волонтерські групи, а за ними — всі люди, хто прийде підтримати захисників України», - сказав Шатровський.

Він наголосив, що перед колоною «не буде жодних генералів, отаманів, їхатиме лише автомобіль звукового супроводу, який надаватиме вказівки для організації ходи».

За його словами, на Майдані Незалежності відбудеться невеликий перформанс – «дуже емоційний і дуже правильний».

Шатровський також закликав політиків не використовувати цей захід у передвиборчій кампанії.

Своєю чергою представник Київської міської спілки ветеранів АТО і голова Муніципальної варти Ігор Марі закликав учасників маршу не брати з собою великих сумок, «ну і, зрозуміло, зброї».

За його словами, безпеку під час заходу забезпечуватиме муніципальна варта у співпраці з поліцією та СБУ.

«Ми готові до можливих провокацій з боку проросійських сил і будемо їх припиняти», - наголосив він.

Своєю чергою представник благодійного фонду «Повернись живим» Оксана Коляда зазначила, що організація маршу буде профінансована за благодійні внески без будь-якої участі політиків.

Вона прогнозує, що бюджет маршу буде такий, як і торік, — близько 100 тисяч гривень. Це кошти на оренду автобусів для того, щоб привезти людей з регіонів, а також на воду.

«Ми вже почали збір коштів. Це будуть витрати на техніку, звук, символіку, воду. І ми сподіваємось вкластися в ту ж саму суму», - додала Коляда.