Учасники маршу вимагатимуть від президента подати відповідний законопроект до Верховної Ради як невідкладний.

Київ. 3 серпня. УНІАН. Цього року Марш захисників України у День Незалежності 24 серпня пройде з вимогою ухвалення закону про захист державності від колабораціонізму та агентів ворожого впливу.

Про це член оргкомітету маршу Антон Колумбет повідомив на прес-конференції в УНІАН.

"Цього року ми будемо вимагати, щоб президент України вніс як невідкладний до Верховної Ради проект закону "Про захист державності від колабораціонізму та агентів ворожого впливу", - сказав він.

Як пояснив Кулембет, цей законопроект вводить у правове поле України поняття колабораціонізму як співробітництва з ворогом, сприяння у здійсненні агресивних дій, надання допомоги ворогу під час підготовки та проведення агресії.

За словами Колумбета, будь-яка участь у вчиненні спільних з ворогом дій, спрямованих на нанесення шкоди Україні має розцінюватися як колабораціонізм, тобто колаборант - це громадянин України, який пішов на співробітництво з окупантом, це людина, яка будь-яким чином сприяє ворогу - організаційно, інформаційно, медійно.

Також він пояснив, що означає поняття "агенти ворожого впливу". За словами Колумбета, йдеться про юридичних осіб, які вчиняють такі ж дії, як колаборанти, але прикриваються статусом юридичної особи.

Законопроект ділить агентів впливу на три групи: медійні агенти - ті, хто мають статус ЗМІ в Україні і, прикриваючись ним, працюють на ворога; громадські агенти ворожого впливу, тобто громадські організації, які працюють на ворога; політичні партії, у чиїх діях, висловах та програмних засадах містяться ознаки підриву суверенітету і територіальної цілісності України, повідомив Колумбет.

Також він додав, що до Дня Незалежності буде проведена окрема презентація законопроекту, а учасники маршу вимагатимуть від президента якнайшвидше подати його до Верховної Ради.