Київ. 23 грудня. УНІАН. Один з найбільших в Україні виробників автобусів Корпорація "Еталон"  та Асоціація автовиробників України "Укравтопром" розповіли про стан українського авторинку на кінець 2021 року. Майже всі автовиробники України закінчують рік з прирістом показників.

Про це йшлося на   прес-конференції в УНІАН.

Директор Торгового дому "Еталон Авто"  Вадим Шкарупін розповів про підсумкові  результати корпорації  за 2021 рік.

"У 2021 році ми продали близько 260 одиниць, з них 200 - шкільних автобусів, 16 - міжміських, 42 - міських та 4 тролейбуса. Загальний приріст складає близько 8%", - повідомив він.

За його словами, майже усі українські автовиробники закінчують рік з невеликим прирістом.

"Приріст реалізації автобусів склав 2%, тролейбусів - 4%, загальна реалізація склала 32%, у грошовому вимірі виручка склала приріст 11%", - уточнив Вадим Шкарупін.

Президент корпорації "Еталон" Володимир Бутко оголосив про плани компанії на наступний рік. Серед основних планів він виділив співпрацю з китайськими виробниками з приводу виготовлення електробусів та продаж автотранспортних засобів через лізингові схеми.

За даними віце-президента "Укравтопрому" Єфіма Хазана, за 11 місяців цього року український автопарк поповнився на 626 тис. автотранспортних засобів, що на 41% більше, ніж показники минулого року. Проте, як зазначив він, 80% цих засобів становлять автомобілі, що були у використанні.

"Нас накрила хвиля секонд-хенду, так званих євроблях. На мою думку, ті законодавчі акти, які були прийняті ВРУ, починаючи з 2015 року, та невиконання органами державної влади функцій, передбачених законом, привели до того, що український автопарк поповнився дуже великою кількістю автомобілів низької екологічної норми", - зазначив він.

Також віце-президент "Укравтопрому"  Хазан відмітив приріст у сфері електротранспорту. За його словами, у 2021 році першу реєстрацію в Україні пройшли 8 тис. електромобілів, що на 16% більше у порівнянні з минулим роком. Відсоток нових електромобілів виріс з 8% до 13% за рік.

Щодо автомобільного виробництва, то за січень - листопад 2021 року було виготовлено 7,5 тис. одиниць автотранспортних засобів. Таким чином, відбулося зростання на 70%.

Серед проблем ринку експерт виділив проблему експорту.

"Експорт на внутрішньому ринку практично відсутній. Вітчизняна техніка на внутрішньому ринку займає лише 7-8%", - сказав Єфім Хазан .

Підсумовуючи, представники українського автопрому закликали державу надати підтримку українським автовиробникам та стимулювати розвиток вітчизняного авторинку.

"Поверніться до нас обличчям, почуйте нас", - наголосив директор ТОВ "Торговий дім "Еталон Авто"  Вадим Шкарупін.

Довідка УНІАН.

Корпорація "Еталон" об'єднує більше 20-ти підприємств, у тому числі два автобусних заводи (у Борисполі та Чернігові), завод карданних валів "Український кардан", Чернігівський ковальський завод, торговий дім "Еталон Авто", науково-дослідний інститут автомобілебудування "Еталон" і ТОВ "Базтехсервіс".

Автокорпорація "Еталон" у  2020 р.  виробила понад 200 транспортних засобів і створила нові моделі тролейбуса і трамвая. На кінець минулого року, кількість проданих "Еталоном" транспортних засобів зросла на 4%, а доходи від продажу на 6%.

Асоціація автовиробників України "Укравтопром" була створена у 1997 році. Сьогодні членами асоціації є 18 потужних підприємств вітчизняного автопрому.

Фото: https://photo.unian.ua/theme/110254-press-konferenciya-v-unian-na-temu-itogi-2021-goda-dlya-proizvoditeley-avtotransportnyh-sredstv-i-avtokomponentov-korporacii-etalon.html