В Україні понад 100 тисяч пацієнтів використовують інсулін виробництва компанії «Ново Нордіск». Запасів препарату для них достатьо, не треба хвилюватись.

Київ. 23 квітня. УНІАН. Людям з цукровим діабетом потрібно більш серйозно ставитися до карантинних заходів, але не хвилюватись - вони будуть повністю забезпечені ліками в період пандемії.

Про це гендиректор ТОВ “Ново Нордіск Україна” - компанії-виробника інсулінів та ліків, які знижують цукор у крові, Владислав Мороз заявив на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«Пандемія коронавірусної інфекції має драматичний вплив на людей та систему охорони здоров’я по всьому світу. І наше головне завдання - допомогти у подоланні цієї кризи. Для цього ми створили антикризову команду, щоб розробити заходи для покращення ситуації», - повідомив він.

За словами Мороза, в Україні понад 100 тисяч пацієнтів використовують інсулін виробництва компанії «Ново Нордіск».

«Тому ми усвідомлюємо свою відповідальність із забезпечення безперебійного доступу до цих лікарських засобів. Ми докладаємо зусиль, щоб розподілити у 170 країнах світу цей життєво важливий препарат», - сказав гендиректор компанії.

Також він наголосив, що українцям не варто турбуватися, чи вистачить їм інсулінових препаратів.

«Пацієнти в Україні можуть почуватися у безпеці, оскільки ми маємо запас препаратів на 3-4 місяці, він постійно та безперервно поповнююється. Тому жодних перебоїв з інсулінами «Ново Нордіск» не буде», - сказав Мороз.

Крім того, він повідомив, що в Україні понад тисяча пацієнтів беруть участь у клінічних дослідженнях компанії, в які вона протягом останніх чотирьох років інвестувала 250 млн. грн.

“Наразі наша головна задача, щоб в часи пандемії пацієнти могли постійно отримувати лікарські засоби в умовах клінічних досліджень”, - сказав Мороз.

Також він поінформував, що для 55 ендокринологічних клінік по всій країні компанія “Ново Нордіск Україна” придбала спеціальне медичне обладнання для вимірювання рівню цукру в крові впродовж тривалого часу, що полегшує лікарям роботу з визначення та коригування терапії.

Доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАМНУ, завідувач кафедрою діабетології Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупіка Борис Маньковський під час прес-конференції розповів про вплив коронавірусу на хворих з цукровим діабетом.

Маньковський зазначив, що на сьогодні немає даних про те, що цукровий діабет підвищує ризик захворіти COVID-19. Проте, якщо людина має цукровий діабет і захворіла, то перебіг хвороби є набагато тяжчим, а ризик померти набагато вищим, як і ризик отримати ускладнення.

“Тобто, цукровий діабет не підвищує ризик захворіти, проте підвищує ризик померти внаслідок коронавірусної інфекції. І це важливо пам’ятати як лікарям, так і пацієнтам з діабетом, щоб максимально дотримуватись самоізоляції та карантину”, - підкреслив лікар.

Також Маньковський повідомив, що нещодавно було опубліковано результати дослідження, які свідчать, що клінічна картина перебігу COVID-19 у пацієнтів із цукровим діабетом не дуже виражена.

“Відсутність таких симптомів як висока температура може дозволити лікарю зробити невірний висновок, що захворювання проходить в легкій формі, тоді як насправді хвороба проходить тяжко, і зберігається високий ризик пневмонії та ризик того, що пацієнта необхідно буде підключити до апарату штучного дихання”, - сказав він.

Окрім того, Маньковський назвав ще одну особливість, яка має насторожувати лікарів. За його словами, інфіковані коронавірусом хворі з цукровим діабетом, яких госпіталізують, помирають в чотири рази частіше за інших пацієнтів з COVID-19. А у хворих, у яких діабету нібито немає, але є підвищений рівень глюкози в крові, ризик померти у 7 разів вищий. Це може свідчити про те, що у багатьох діабет не був виявлений, додав лікар.

Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного інституту ім. Богомольця Ольга Голубовська акцентувала, що пік захворюваності на коронавірус в України ще не настав, і наразі неможливо дати точний прогноз, коли це станеться.

“Я думаю, що пік у нас ще попереду, але взагалі, ви знаєте, я відмовилася щось прогнозувати по цій хворобі, оскільки, по-перше, жоден прогноз не передбачив того, що сталося в Італії та в США, і все, що стосується прогнозів стосовно глобальних інфекційних хвороб, які лише з’явилися серед людської популяції, - в усьому цьому потрібно бути дуже обережними щодо прогнозів. Зараз головне завдання - забезпечити виживання максимальної кількості хворих”, - сказала Голубовська.

Разом з тим вона закликала громадян на травневі свята продовжувати дотримуватись карантинних обмежень, не дивлячись на спокусу теплої погоди. Голубовська позитивно оцінила рішення уряду продовжити карантин до середини травня.

Крім того, вона додала, що на сьогодні вірус SARS-nCoV-2019 мало вивчений в усьому світі, а отже потенційно становить ще не відомі в медичній спільності ризики. Саме тому Голубовська наполягає, що госпіталізувати необхідно не лише хворих, у яких уже почалися проблеми з диханням, але й пацієнтів у стані середньої тяжкості.

“Я була категорично проти дискусії, що потрібно закупити багато апаратів ШВЛ, оскільки наше завдання — не допустити пацієнта до стану, коли йому потрібна штучна вентиляція легень, оскільки особливістю COVID-19 є те, що смертність у хворих, які вже потребують штучного дихання, є надзвичайно високою. Тому я виступаю за більш масову госпіталізацію, навіть більш масову, ніж у розвинених країнах Європи. Нам потрібно запобігати тяжким станам хворих, а для цього потрібно госпіталізувати людей ще до того, як у них виникли тяжкі стани”, - наголосила Голубовська.

Вона також підкреслила, що особливо це стосується людей з групи ризику: з хронічними захворюваннями, такими як діабет, а також людей старше 60 років.

За словами Голубовської, часто буває так, що у людини з групи ризику COVID-19 нібито проходить легко, але раптом її стан може різко погіршитися, що часто призводить до летальних випадків. Саме тому такі пацієнти потребують перебування у стаціонарі, щоб за ними постійно наглядали лікарі.

Крім того, вона наголосила, що найбільшу небезпеку COVID-19 становить для людей з цукровим діабетом, оскільки у них хвороба проходить нетипово — немає першої стадії і починається друга, яка є значно тяжчою.

“Будь-який респіраторний синдром — покашлювання, незначне підвищення температури —має розглядатися апріорі як COVID-19 доти, доки не доведено зворотнє. По-іншому ніяк не виходить. Тому хворі з групи ризику і ті, хто їх спостерігає, мають усвідомлювати ризики і провинні бути направлені до стаціонару за найменших симптомів ГВРІ”, - підкреслила Голубовська.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.ua/theme/95747-press-konferencii-v-unian-koronavirus-covid-19-i-saharnyy-diabet-eksperty-o-tom-kak-sohranit-zdorove.html