Саме в прикордонних територіях України масштаб проблеми контрабанди особливо очевидний.

Київ. 4 червня. УНІАН. Обсяги контрабанди в Україні оцінюються приблизно в 12 мільярдів доларів щороку, у зв'язку з чим державна політика має бути спрямована на розвиток прикордонної торгівлі та стимулювати виведення контрабандних потоків з тіні.

Про це повідомив експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігор Тишкевич на прес-конференції в УНІАН, презентуючи доповідь на тему «Контрабанда прикордонних територій: економічний, соціальний і політичний аспекти».

Відео дня
Фото УНІАН

«За нашими підрахунками, загальні обсяги контрабанди на вивезення і ввезення до України становлять десь 12 мільярдів доларів щорічно. Це мінімальні цифри, на які ми вийшли, і не тільки з країнами-сусідами... З контрабандою треба боротися, але робити це так, щоб контрабанда стала легальною торгівлею, а боротьба з нею не зупиняла економічну діяльність цілих регіонів», - сказав Тишкевич.

За його словами, саме в прикордонних територіях України масштаб проблеми контрабанди особливо очевидний. Таких територій налічується в країні 15, кожна відрізняється структурою економіки, зайнятості, розвитку інфраструктури.

«В частині регіонів контрабанда є єдиним, крім бюджетної сфери, засобом заробітку. Прикордонна торгівля дає ресурси регіонах. Репресивними заходами неможливо вирішити проблему, яка стала частиною місцевої економіки, соціальних відносин і навіть політики. Пропонуючи посилення відповідальності, державі необхідно думати про компенсатори. Хоча б про створення нових робочих місць», - зазначив експерт.

Говорячи про конкретні заходи для поліпшення ситуації з контрабандою в країні, Тишкевич запропонував спробувати легалізувати хоча б частину тіньових потоків і отримати додаткове джерело наповнення бюджету.

«Такий формат можна реалізувати, наприклад, за допомогою створення нової категорії фізосіб-підприємців, які можуть ввозити певну кількість товару для подальшої реалізації на території країни зі сплатою менших ставок митних зборів. Податкове навантаження на цю групу, природно, має бути більше, ніж на інші групи ФОП. Одночасно з цим посилюються норми провезення та огляду для інших категорій перевізників», - сказав експерт Українського інституту майбутнього (UIF).

Він зазначив, що таким чином держава зможе посилити контроль на кордоні, а також запропонувати людям альтернативу і вивести з тіні контрабандні потоки товарів.

«Отримуємо тимчасовий компенсаторний механізм внаслідок введення в легальні рамки частини торговців, які реалізують контрабанду», - резюмував експерт.

Як повідомляв УНІАН, обсяги потенційної контрабанди із сусідніми країнами в Україні в 2018 році досягли 7,067 млрд дол., що на 35,9% більше за відповідний показник за 2017 рік.

Обсяги контрабанди на митниці оцінюються в 50-60 мільярдів гривень на рік.