Голова медичної комісії Києва підтримує відновлення роботи наземного громадського транспорту та метро (відео)

Київ. 22 травня. УНІАН. Голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО “Свобода” Олег Гелевей підтримує відновлення роботи наземного громадського транспорту та метро в столиці.

Про це Гелевей заявив на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, у світі протягом останніх двох днів кожної доби на коронавірус інфікувалися понад 100 тис. осіб, що є рекордною цифрою, а загальна кількість активних випадків захворювання стрімко наближається до 3 млн осіб. Однак в Україні спостерігається позитивна дінаміка.

“Щодо України, то в нас два дні поспіль була позитивна динаміка - кількість тих, хто одужав, була більшою, ніж кількість хворих… Але на сьогоднішній день знову почався ріст і Україна рухається до 13 тис. хворих. Дуже хочеться, щоб ця цифра й була піком захворюваності на COVID-19 і щоб вище вона не росла”, - зазначив він.

Гелевей також додав, що у Києві немає значного покращення ситуації із коронавірусом, хоча й немає великого росту захворюваності.

Він нагадав, що для послаблення карантину уряд висунув три вимоги: заповнюваність ліжок в лікарнях, де лікують хворих на коронавірусну хворобу, яка не повинна перевищувати 50%; кількість ПЛР-тестувань в кожному регіоні; захворюваність за останні 7 днів на 100 тис. населення.

“На жаль, через вищі за встановлені показники кількості хворих на 100 тис. населення в Києві не дозволили послабити карантинні заходи… Але цей показник інцидентності рахується за 7 останніх днів, тому завтра буде збиратися штаб боротьби з коронавірусом і якщо не буде якогось спалаху, то вже завтра може бути ухвалене рішення і ми перейдемо на другий етап пом’якшення карантинних заходів”, - розповів голова медичної комісії Києва.

Гелевей підкреслив, що триматиме ситуацію на контролі і якщо не буде різкого підвищення кількості захворювань, наполягатиме на відновленні роботи наземного громадського транспорту 23 чи 24 травня, а 25 травня - й роботи метро.

Він уточнив, що у разі покращення ситуації з 10 червня мають, зокрема запрацювати всі ресторани міста.

Голова медкомісії столиці також пояснив, що в основному через нестачу засобів індивідуального захисту у лікарнях захворіла велика кількість медпрацівників - 3 тис. 907, з яких більшість - у Києві.

“Це значний показник, який перевищує всі світові показники. У нас по смертності вдвічі менший показник, а за кількістю хворих лікарів - удвічі більший. Це наслідок того, що особливо на перших етапах боротьби з COVID-19 медикам не вистачало засобів індивідуального захисту. На жаль, і на сьогоднішній день їх не вистачає”, - заявив він.

За словами Гелевея, у Києві ще не всі медпрацівники отримали доплати за боротьбу з COVID-19.

“Ви знаєте, що ці виплати розділені на два грошових потоки: виплати за роботу до 1 квітня та після 1 квітня. До першого квітня виплати медики мали отримувати завдяки субвенціям, і досі ще є питання у різних регіонах щодо виплати цих грошей. У Києві деяким лікарням виплатили навіть й у 9 разів більше коштів. На жаль, я неодноразово наголошував меру, що не можна когось виділити більше, когось менше. Тому що у нас є крім “швидких допомог” ще створені при кожній поліклініці бригади з виїзду до хворих на COVID-19. На жаль, ці лікарі не отримали виплати. На жаль, не в повному обсязі отримали виплати лікарі, які боролися з пневмонією... Що стосується виплат за роботу після 1 квітні, які має виплачувати Нацслужба здоров’я, тут так само були затримки. Наразі виплати пішли, але ще не в усі медичні заклади… Договори з НСЗУ майже всі підписали і сподіваюся, що це питання вже в повному обсязі буде вирішено”, - зазначив він.

Гелевей вчергове наголосив на тому, що українські лабораторії не можуть впоратися із ПЛР-тестуванням на коронавірусну хворобу та видають результати із затримкою.

“Київська лабораторія робить в середньому по 500 тестів за день, а це дуже мало для Києва, враховуючи, що вона має тестувати не лише хворих, а ще й людей з групи ризику - лікарів, поліцейських і контактних осіб”, - розповів депутат.

Він також підкреслив, що ІФА-тестування необхідно обов'язково зробити всім, хто одужав від COVID-19, адже за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, не у всіх людей, які одужали, виникає імунітет, крім того навіть у тих людей, які його мають, він може зникнути через кілька місяців.