Голова медичної комісії Києва порівняв ситуацію з розповсюдженням коронавірусної інфекції в Україні та Польщі, де провели вибори президента країни.

Київ. 1 липня. УНІАН. Голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олега Гелевей вважає, що за нинішньої епідемічної ситуації проводити вибори в Україні - це наражати величезні маси населення на ризик інфікування коронавірусом.

Про це він сказав на брифінгу в агентстві УНІАН, коментуючи вибори в Польщі.

Відео дня

Фото УНІАН

Він зауважив, що країни Європи – Польща та Франція – відкладали проведення виборів через епідемію коронавірусу. «Польща ще 8 червня пройшла свій пік. І найвищий показник захворюваності у них був – 599. У них ніколи не було ураження щоденно більше 600 людей. У них більше двох тижнів покращення ситуації, тобто, кожен день кількість, які вилікувались, більша за кількість уражених. Тобто, епідемія в Польщі явно йде на спад. В Україні ми пройшли цифру 24 тисячі активних хворих, уражених коронавірусною інфекцією, а в Польщі не було навіть 12 тисяч», - прокоментував Гелевей.

Він підкреслив, що в Польщі епідемічна ситуація значно краща, ніж в Україні. «Дай Бог, щоб у нас, в Україні, пройшов пік і почалася позитивна динаміка. І тоді можна було б говорити про проведення наших місцевих виборів… Дуже хотілося б, щоб ситуація покращилась, але, якщо буде така динаміка, яка є на сьогоднішній момент, то йти на вибори – це наражати одномоментно величезні маси населення на можливість ураження коронавірусною інфекцією», - зазначив він.

Гелевей підкреслив, що в Україні виборче право гарантоване Конституцією, навіть якщо громадянин лежить в реанімації чи інфекційному відділенні, на самоізоляції вдома.

«У нас 80% людей з легкою формою, вони на самоізоляції – і хто до них буде ходити для голосування за місцем проживання? Як забезпечити право кожного хворого з COVID-19 проголосувати?» - додав він.

Гелевей зауважив, що у багатьох країнах дозволено дистанційне голосування на виборах, в українському законодавстві наразі цього немає.

Також голова медичної комісії Києва ініціюватиме круглий стіл за участі лікарів щодо ситуації через впровадження реформи в галузі. 

За словами Гелевея, єдині медзаклади в Україні, на яких позитивно позначилась реформа, це пологові будинки.

«Напевно, пройде ще якихось тиждень-два і я буду ініціювати проведення величезного круглого столу, власне, головних лікарів київських лікарень, Національної служби здоров’я України, будемо запрошувати наше міністерство охорони здоров’я. Тому що факт лишається фактом: наш міністр нам обіцяв зміни до 1 травня – вони не відбулися; нам президент обіцяв, що до Дня медика покажуть якісь конкретні зміни. Потім нам вже казали, що 1 липня, а на сьогоднішній день у нас 1 липня, і ніяких змін немає. І у нас я бачу з кожним днем йде хвиля платних медичних послуг для всіх, йде потік рахунків, які виставляються вже законно», - зазначив Гелевей.

Він вважає ганьбою для вітчизняної медицини такий підхід до вирішення проблеми її фінансування.

«На сьогоднішній день, на жаль, щоденне моє спілкування з головними лікарями і щоденне розбирання ситуації в тій чи іншій лікарні зводить до одного висновку - ніякої медичної реформи немає. Я раніше казав, що це зміна фінансування, але на сьогоднішній день я не скажу навіть, що це є зміною фінансування…вже можна констатувати факт, що це просто узаконення платної медицини», - сказав Гелевей.

Він додав, що не розуміє навіщо потрібно була така реформа, коли «всіх людей поставили перед фактом – не заплатите, то нічого медичний заклад робити не буде».

За словами Гелевея, єдині медзаклади в Україні, на яких позитивно позначилась реформа, це пологові будинки.

«Хоча треба констатувати факт, що є такі медичні заклади, які виграли від медичної реформи. Це, зокрема наші пологові будинки. У них реально збільшилося фінансування. А всі решта, ви навіть не уявляєте, на які хитрощі йдуть наші головні лікарі, щоб офіційно збільшити фінансування своїх медзакладів», - додав голова медичної комісії Києва.