Він назвав це трагедією для нашого суспільства, бо в Україні багато людей, які живуть на невеличкі пенсії і не мають можливості сплачувати тисячу за обстеження у лікаря.

Київ. 24 червня. УНІАН. Голова медичної комісії Києва, депутат Київської міської ради від ВО «Свобода» Олег Гелевей заявив, що новим етапом медичної реформи в Україні офіційно узаконили платну медицину.

Про це Гелевей сказав на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня
Фото УНІАН

«Особисто для мене і для багатьох думаючих медиків цей другий етап реформи – це трагедія. В розумінні того, що у нас повністю міняються підходи до лікування, і, напевно, трагедія в основному полягає в тому, що у нас офіційно узаконили платну медицину», - зазначив він.

За словами депутата, у медзакладах вже почали цілком офіційно давати пацієнтам рахунок за дослідження чи іншу медпослугу.

«Тому що, якщо ви хочете зробити МРТ, і держава за це платить 49 грн, то воно не коштує 49 грн. І щонайменше від 500 до 1 тис. грн вас офіційно запросять заплатити на рахунок лікарні», - прокоментував Гелевей ситуацію.

Він зазначив, що такий принцип оплати послуг записаний у меморандумі, який Україна підписала з Міжнародним валютним фондом.

«Там чітко написано, що, якщо медзакладу не буде вистачати тих коштів, які йому оплачує держава, то дослівно – «ми зробимо все, щоб люди могли самі доплачувати». Тобто, у нас узаконили платну медицину. Це – трагедія для нашого суспільства», - сказав Гелевей, пояснивши, що в Україні багато людей, які живуть на невеличкі пенсії і не мають можливості сплачувати тисячу за обстеження у лікаря.

Також голова медичної комісії Київської міської ради Олег Гелевей наполягає на тому, що в Україні медики, як і пацієнти, мають бути застраховані.

Про це Гелевей сказав, коментуючи одне з останніх рішень Медичної комісії Київради про підтримку проекту рішення Київради «Про страхування життя та здоров’я медичних працівників комунальних закладів охорони здоров’я м.Києва під час виконання професійних обов’язків».

«Так, було прийнято таке рішення на Комісії. На жаль, воно є більше декларативним, чим реальним. І власне, наш Департамент охорони здоров’я має розробити цифри. Але наші можновладці перш за все мали б сказати, яким шляхом йдемо: чи буде у нас страхування у медицині, чи не буде, якщо буде – то яке, як ви його бачите», - зазначив він.

На переконання Гелевея, запровадження страхової медицини – це один із варіантів виходу до надання більш якісних послуг в сфері медицини.

«Щоб була співоплата надання медичних послуг. З одного боку, це держава – для тих людей, які соціально не захищені, а з іншого - є люди, які заробляють по 40-50 тис. грн зарплати, то вони знайшли б 500 грн в місяць, щоб сплатити медичне страхування. І тоді додаткове фінансування надійшло б у медичні заклади для того, щоб у нас була гідна медицина. На жаль, на сьогоднішній момент це питання ніяк не розв’язано», - сказав він.

Голова медичної комісії Київради висловив переконання, що має бути розглянуто два аспекти страхування: «Один – це страхування нас, громадян, надання гідної нам медичної допомоги. А другий аспект – це захист лікарів. Скажу відверто, що в усіх країнах, які навколо України, наша країна в цьому -унікум. Навіть в Росії, Польщі, Білорусі, Молдові, Румунії лікар не має права підійти до пацієнта, якщо його діяльність не застрахована від елементарної медичної помилки», - прокоментував Гелевей.

Довідка УНІАН. 10 червня на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту депутати підтримали проект рішення «Про страхування життя та здоров’я медичних працівників комунальних закладів охорони здоров’я м. Києва під час виконання професійних обов’язків».

За інформацією Київради, загалом, йдеться не лише про страхування життя та здоров'я медичних працівників в умовах поширення COVID-19. Соціальні гарантії мають намір поширити загалом на виконання професійних обов'язків, на випадок захворювання, настання у зв'язку з цим інвалідності або смерті.

Остаточне рішення щодо вказаного проекту буде прийматись на засіданні Київради.