Також Гелевей закликає міністра охорони здоров’я Максима Степанова представити до кінця тижня шлях реформування медичної галузі в Україні.

Київ. 17 червня. УНІАН. Голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО "Свобода" Олег Гелевей закликає готуватися до продовження карантинних обмежень, запроваджених з метою протидії і стримуванню поширення коронавірусу, до нового року.

Фото УНІАН

Про це Гелевей сказав під час прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

За його словами, рішення уряду продовжити адаптивний карантин до 31 липня є цілком зрозумілим, оскільки спостерігається велике зростання захворюваності на COVID-19. За словами Гелевея, на сьогодні кількість активних хворих в Україні становить 17 тис. 348 чоловік.

"Але хочу сказати, що якщо так і надалі буде продовжуватись, то ми маємо бути, принаймні, морально налаштованими, що і карантин не тільки в Україні, але і в усьому світі буде продовжений аж до нового року, і це є факти, від яких на сьогоднішній день ми нікуди дітися не можемо", - наголосив Гелевей.

Голова медичної комісії Києва закликав пам’ятати події 1918-1919 років, коли грип "іспанка" тривав майже два роки, і його друга хвиля була набагато небезпечніша, ніж перша.

"І це є викликом нашому сьогоденню, і дуже б хотілося, і звертаюся до усіх, щоби ми могли гідно цей виклик побороти і вийти з якнайменшими втратами", - сказав Гелевей.

Він нагадав, що в Україні, за останніми даними, зафіксовано 758 нових випадків зараження, а 13 червня – 753, що свідчить про різке збільшення активних хворих.

"На сьогоднішній день кількість активних хворих становить 17 тис. 348 чоловік. Це дуже багато, і коли ця цифра перевищить в Україні 20 тис., ми зможемо конкретно говорити про другу хвилю коронавірусу в Україні, і ми вже зможемо говорити про те, що треба буде більш робити жорсткими карантинні заходи, на жаль", - наголосив Гелевей.

Також голова медичної комісії Києва нагадав про новий антирекорд смертності за добу, коли, за останніми даними, померла 31 людина.

"Тому звертаюся до всіх: перш за все – результат того, що відбувається в Україні – це тотальне нехтування карантинними обмеженнями", - сказав він і додав, що люди припинили носити маски, нехтують дистанційними обмеженнями і санітарно-гігієнічними заходами, зокрема тим, що руки слід регулярно мити та обробляти антисептиками.

"І якщо так і надалі буде відбуватися, тобто, буде тотальне нехтування цими заходами, то про яке покращення в послабленні обмежень можна говорити? Навпаки, їх доведеться робити більш жорсткими", - заявив Гелевей.

Крім того, за його словами, у медичних закладах Києва зростає кількість паціентів з коронавірусом. На сьогодні 223 людини перебувають у лікарнях, з них 40 - у важкому стані.

Також голова медичної комісії Києва, депутат Київської міської ради від ВО «Свобода» Олег Гелевей закликає міністра охорони здоров’я Максима Степанова представити до кінця тижня шлях реформування медичної галузі в Україні. Гелевей допускає, що медики можуть вийти на загальноукраїнський страйк, якщо влада не представить чіткого бачення реформування медичної галузі до Дня медичного працівника.

Гелевей зазначив, що, незважаючи на обіцянки можновладців щодо втілення змін в медичній галузі з метою покращення становища в період боротьби з поширенням коронавірусної інфекції, цих змін немає.

«Я в постійному, щоденному контакті з Національною службою здоров’я України, і я постійно їх запитую - ну що, прийшли до вас якісь нові тарифи, нові якісь пакети? Нічого немає, все по-старому», - поінформував Гелевей.

Голова Медичної комісії Києва додав, що відповідне реформування медичної галузі не здійснюється, хоча президент України Володимир Зеленський неодноразово давав завдання виконавчим органам влади, аби вони показали, «яким шляхом ми йдемо» у медицині. «Це після того, як наш Кабінет міністрів показав свою недолугу програму дій», - зауважив Гелевей.

При цьому, він нагадав, що 21 червня відзначатиметься День медичного працівника.

«Дуже хочеться, щоб наш міністр охорони здоров’я зробив подарунок усім нашим медичним працівникам і сказав, яким шляхом йдемо, куди йдемо і що нас чекає», - сказав Гелевей і додав, що очікує від уряду представлення позитивних змін, які планується впровадити у медицині.

«Будь ласка, до 20 числа, шановний міністре охорони здоров’я, я звертаюся до вас, виконайте те, що обіцяє ваш президент – покажіть той шлях, той напрям, яким іде наша медицина», - закликав Гелевей.

При цьому, він нагадав, що другий етап медичної реформи було запроваджено, незважаючи на звернення медичної спільноти і фахівців, що цього не можна робити. Він допускає, що медики можуть вийти на загальноукраїнський страйк, якщо влада не представить чіткого бачення реформування медичної галузі. «Я спілкуюся з простими лікарями, спілкуюся з медиками, головними лікарями не тільки у Києві, а і в усій Україні, і я відчуваю, якою на сьогодні є ситуація, і як вона критично загострюється», - заявив Гелевей.