За словами голови комісії, у 70% випадків COVID-19 протікає безсимптомно.

Київ. 27 травня. УНІАН. Медична комісія Києва пропонуватиме встановити у метрополітені рамки для температурного скринінгу.

Про це голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО "Свобода" Олег Гелевей повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня
Фото УНІАН

За його словами, у 70% випадків COVID-19 протікає безсимптомно, тому, якщо в людини висока температура, то це вже не легкий варіант перебігу захворювання.

"Тому це (температурний скринінг - УНІАН) треба робити в метро, і ми будемо наполягати на цьому... Будемо пропонувати поставити терморамки, які в багатьох країнах світу використовують в аеропортах та які визначають температуру людини. І звичайно, що якщо у людини є підвищена температура, то є набагато більше шансів, що вона може бути хвора на коронавірус", - наголосив голова медичної комісії Києва.

Гелевей нагадав слова головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка про те, що в рамках послаблення карантину з 1 червня в Україні, зокрема планується відкриття басейнів.

"Можна відкривати басейни, тому що вчені встановили: якщо відбувається знезараження води шляхом хлорування, за допомогою іонних ламп чи кисню, то коронавірус гине. І тому я сподіваюся, що все ж таки відкриють спортивні центри з басейнами", - заявив Гелевей.

Крім того, голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО "Свобода" Олег Гелевей повідомив, що кияни можуть телефонувати на кілька "гарячих ліній" для отримання психологічної допомоги на карантині. Зокрема, отримати консультацію можна за телефонами довіри психологічної служби, які працюють цілодобово: 1583, 044 456 17 25, 044 221 08 08, а також 1500.

За його словами, проблеми з психологічним здоров'ям виникли у людей в багатьох країнах, і Україна не є винятком.

"У Києві є "гарячі лінії", у тому числі для надання психологічної допомоги. Перш за все, це "гаряча лінія", якщо взагалі є якась проблема, пов’язана з медициною і зі станом здоров’я, у тому числі психологічним, - це "1583", також є "гаряча лінія" для жертв сімейного насильства - "1500", - повідомив депутат.

Крім того, за словами Гелевея, кияни можуть звернутися до психологічної служби, "гаряча лінія" якої працює цілодобово, за номерами: (044) 456-17-25 та (044) 221-08-08.

"Телефонуйте. Ви там отримаєте консультацію та допомогу. Не соромтеся це зробити, ми маємо до цього ставитися нормально і розуміти, що світ через пандемію коронавірусу трохи, але змінився", - сказав Гелевей.