Медична комісія має намір заслухати звіт Департаменту охорони здоров'я КМДА про сурогатне материнство у столиці.

Київ. 15 травня. УНІАН. Голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей заявив про необхідність законодавчого врегулювання питання сурогатного материнства в Україні.

Про це він сказав на брифінгу в УНІАН, коментуючи викриття правоохоронцями схеми із вивезення малюків за кордон під прикриттям сурогатного материнства, а також ситуацію із народженими для іноземців сурогатними матерями малюками, які перебувають у столичному готелі «Венеція» та яких батьки не можуть вивезти через карантин в Україні.

Відео дня
Фото УНІАН

«Однозначно, ситуація критична… Звичайно, ми хочемо з’ясувати все. Ми викличемо Департамент охорони здоров'я КМДА зі звітом про всі пологові будинки Києва, щоб вони показали статистику сурогатних матерів на сьогоднішній день і скільки пологів відбулося у Києві, щоб з’ясувати причетність медичних закладів Києва до цієї ситуації та чи все там законно робиться», - відповів він на питання про те, чи розглядатиме комісія цю ситуацію.

Гелевей наголосив, що питання сурогатного материнства в Україні не врегульоване жодними законодавчими актами, та нагадав, що в багатьох країнах сурогатне материнство заборонене. Він зазначив, що у часи, коли був депутатом Верховної Ради від ВО «Свобода», написав законопроект про сурогатне материнство та узгодив його з представниками релігійних конфесій, однак парламент його не розглянув.

«Тому зараз, користуючись недолугістю та неврегульованістю нашого законодавства з цього приводу, деякі ділки наживаються на цьому питанні…», - підкреслив голова медичної комісії Києва.

На його думку, врегулювати цю проблему можна, написавши і ухваливши Кодекс законів України з охорони здоров’я, до якого входитиме закон про сурогатне материнство.

Під час брифінгу голова медичної комісії Києва також розповів про причини реорганізації Центру мікрохірургії ока і Центру репродуктивної та перинатальної медицини.

Він зазначив, що така ситуація склалася через те, що медзаклади не були переведені у статус некомерційних комунальних підприємств, тому Національна служба здоров’я відмовилася їх фінансувати.

«Ви знаєте, що за медичною реформою..., тільки некомерційні комунальні підприємства мають заключити договори з Національною службою здоров’я України і фінансуватися НСЗУ. На жаль, коли ми переводили всі наші медичні заклади на некомерційні комунальні підприємства, деякі депутати… наполягли, щоб ці два підприємства були вилучені із загального списку. Зрозуміло, що через два медзаклади ми не будемо пускати під прес всю систему охорони здоров’я Києва, і рішення було проголосоване без цих двох медзакладів», - розповів він.

Голова медкомісії Києва зазначив, що через це НСЗУ відмовилася фінансувати ці два медзаклади.

Він підкреслив, що медична комісія на кожному засіданні намагається знайти шляхи вирішення цієї проблеми: викликає на засідання відповідальних за це посадовців та представників відповідних департаментів.

«Але поки що ні Департамент охорони здоров’я КМДА, ні Департамент фінансів, ні мер, ні його заступник не мають шляхів вирішення. Сьогодні я особисто підписав листа меру столиці Віталію Кличку з проханням під його головуванням зібрати всіх зацікавлених осіб - це він, його заступники, департаменти та всі депутати комісії, головні лікарі цих закладів, представники профспілок, щоб вони зібралися та знайшли шляхи вирішення проблеми та збереження трудових колективів», - наголосив Гелевей.

На його думку, вирішити цю проблему може Кабмін, внісши зміни до своєї постанови №250 про надання субвенції місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів охорони здоров’я та виділивши гроші на фінансування цих двох медзакладів.