Також рекомендується розблокувати роботу наземного комунального та приватного транспорту в обмеженому режимі у години пік.

Київ. 13 травня. УНІАН. Медична комісія Києва рекомендує відкрити ще ряд непродовольчих магазинів та майстерень у столиці.

Про це на брифінгу в УНІАН заявив голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО "Свобода" Олег Гелевей. За його словами, відповідне рішення було ухвалено сьогодні на засіданні комісії.

Відео дня

Фото УНІАН

"Ми рекомендуємо відкрити магазини з продажу непродовольчих товарів: будівельних матеріалів, електроприладів, сантехніки, канцелярії, квітів, книжкової продукції та меблів; майстерні з ремонту одягу та взуття, ремонту та встановлення вікон, дверей, воріт, огорож, а також хімчистки, станції технічного обслуговування, салони з надання послуг з догляду за домашніми тваринами, салони ритуальних послуг, ринки...", - сказав він.

Гелевей зауважив, що комісія також рекомендує розблокувати роботу наземного комунального та приватного транспорту в обмеженому режимі у години пік. Він уточнив, що у своєму рішенні комісія наголошує, що відповідні послаблення можливі із суворим дотриманням санітарно-епідеміологічних та карантинних норм.

Депутат також вважає, що маршрути наземного громадського транспорту потрібно вдосконалити, адже у деякі райони Києва дуже важко дістатися, враховуючи закриття метрополітену. На його думку, столична влада мала продублювати маршрути наземного транспорту по лініях метро.

В той же час, голова медичної комісії Києва наголосив, що після легковажного недотримання киянами карантинних норм може виникнути повторний спалах COVID-19. Гелевей висловив обурення, що у перші дні послаблення карантину жителі Києва масово відвідували парки й ботанічні сади, відкриті майданчики ресторанів і кафе та не дотримувалися дистанції у 1,5-2 м. Депутат наголосив, що здивований тим, що українці, зокрема кияни з легковажністю ставилися до дотримання карантинних норм.

"Люди настільки розслабилися та не дотримуються карантинних норм, що ніхто не має тоді дивуватися..., якщо буде друга хвиля захворюваності, причому, більш потужна, ніж попередня. Тому я всіх закликаю дотримуватися карантинних норм, адже вони не даремно прописані, не будьте легковажними", - сказав голова медкомісії столиці.

За словами Гелевея, якщо у столиці буде повторний потужний спалах COVID-19, то буде логічно і правильно посилити карантинні норми, щоб зупинити приріст захворювання.

"Позитивний результат для Києва: сьогодні перший день, коли у нас з'явилася позитивна динаміка - на 30 хворих людей 31 людина, яка одужала. Це радує, тому що у разі повторення такої динаміки ми можемо говорити, що ми досягли піку захворювання на коронавірус... Якщо у нас надалі така динаміка буде зберігатися, то можна починати говорити про відкриття метро..., звичайно, при дотриманні санітарно-карантинних норм", - сказав він.

Він наголосив, що в нинішніх умовах послаблення карантину люди мають ще більш суворо дотримуватися індивідуальних санітарно-епідеміологічних норм.

Голова медичної комісії Києва також привітав із професійним святом, яке відзначалося 12 травня, медичних сестер та братів.