За словами голови постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я, серед медичних працівників столиці «зрів бунт», оскільки не всі медичні працівники, які протидіють COVID-19, отримали обіцяні доплати.

Київ. 29 квітня. УНІАН. Голова постійної комісії Київської міської ради з питань охорони здоров’я, депутат від ВО «Свобода» Олег Гелевей наголошує на необхідності виплати доплат у розмірі 300% від заробітних плат усім столичним медикам, які протидіють COVID-19. 

Про це він заявив на брифінгу в агентстві УНІАН.

Відео дня
Фото УНІАН

«Найболючіше питання для міста Києва – це оплата праці наших медичних працівників. Це питання пов’язане із вступом в дію другого етапу медичної реформи. Наш мер розповів, що були доплати нашим медичним працівникам, але виявилося, що ці доплати були тільки безпосередньо тим медичним працівникам, які працюють в інфекційних відділеннях – це 4-та, 9-та та Олександрівська лікарні», - сказав Гелевей.

За словами голови постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я, серед медичних працівників столиці «зрів бунт», оскільки не всі медичні працівники, які протидіють COVID-19, отримали обіцяні доплати.

«Наприклад, у 8-й лікарні є величезна кількість хворих на коронавірус, їх везуть і везуть. Є такі вечори, що по 30 бригад «швидких» приїжджає за вечір. Лікарі запитують, чому, працюючи в тих самих умовах, вони не отримують цієї доплати. Мало того, у 8-й лікарні є випадки, що захворіли лікарі», - наголосив він.

«Хотілося б звернутися до керівництва Департаменту охорони здоров’я КМДА (з проханням – УНІАН) зробити так, щоб усі лікарі, які беруть участь в боротьбі з коронавірусом, щоб вони могли так само отримати гідну зарплату і доплати», - підкреслив Гелевей.

Також він нагадав, що у Києві створені 27 мобільних бригад для боротьби з поширенням коронавірусу. «Ті лікарі запитують: ми щодня виїжджаємо на випадки коронавірусу, а нам не дали за це жодної доплати, чому так?» - додав Гелевей.

«Ті славнозвісні доплати мала б надавати нашим лікарям Національна служба здоров’я України. Я сьогодні зранку подзвонив їм і запитав, чи готові вони виплатити ті гроші нашим лікарням – відповідь, що грошей немає, і кажуть, що наша держава має прийняти три пакети по боротьбі з коронавірусом – для лікарень, для «швидкої допомоги» і для мобільних бригад міста Києва», - повідомив він.

Крім того, за словами Гелевея, в столиці є проблема із забезпеченістю ПЛР-тестами на виявлення коронавірусу. «Є тести, якими визначають, чи ти хворий на коронавірус. «Швидких» тестів вистачає: в закладах міста Києва їх є трохи більше 40 тисяч. Але вже катастрофічно не вистачає ПЛР-тестів. Тому я закликаю закупити ці тести та роздати в медичні заклади міста Києва», - сказав він.

«Лякає ситуація, коли Департаментом охорони здоров’я КМДА так і не було проведено тендер на закупівлю засобів індивідуального захисту. Він не відбувся: коли оголосили всі технічні вимоги до засобів індивідуального захисту – не знайшлося в Україні виробника, який зміг би поставити якісні засоби індивідуального захисту. Треба це змінювати, і негайно їх закупити», - підкреслив він.

При цьому голова постійної комісії Київської міськради з питань охорони здоров’я відзначає, що столиця готова до прийому хворих на COVID-19. «Місто Київ готове до атаки коронавірусу, у нас на сьогоднішній день 1,4 тис. ліжкомісць для прийому хворих на коронавірус. Наразі в медичних закладах міста Києва всього перебуває 199 осіб (хворих на COVID-19 – УНІАН)», - поінформував він.

Також Гелевей зауважив, що засідання комісії Київради з питань охорони здоров’я відбулося сьогодні, 29 квітня, а наступне - 6 травня.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня на позачерговому засіданні Кабінет міністрів затвердив доплати медикам, які борються з COVID-19, у розмірі до 300% заробітної плати.

У Києві станом на 29 квітня вже 1 тис. 341 житель інфікований коронавірусом, з них -140 медиків.

! Увага В середу, 6 травня,  о 14.30 брифінг голови медичної комісії Києва Олега Гелевея щодо ситуації з поширенням епідемії COVID-19 в м. Києві відбудеться в УНІАН!

Питання можна відправляти на пошту presszal@unian.net