У державних цирках України наголошують на важливості збереження тварин у цирковій галузі.

Київ. 15 лютого. УНІАН. Керівники державних циркових колективів заявили про загрозу руйнації моделі традиційного українського цирку через підготовлений до другого читання законопроект №5409, який передбачає заборону використання тварин у цирках.

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН, що відбулася за участі представників державних циркових підприємств та експертів.

"Сьогодні ми стоїмо на межі серйозного кроку української держави у напрямку благородних заходів, але який насправді може створити важкий і серйозний прецедент. Український традиційний цирк, який має неймовірно давню історію з часів ХІ століття і на фресках Софії Київської можна бачити, що витоки українського цирку сягають ще давньої історії, традиційні жанри циркового мистецтва сьогодні постали перед серйозною загрозою", - заявив генеральний директор Національного цирку Владислав Корнієнко.

Він зазначив, що законопроект №5409, який передбачає внесення змін до закону "Про захист тварин від жорстокого поводження", сьогодні у Верховній Раді готується до прийняття у другому читанні.

"Станом на сьогодні цей законопроект передбачає повну заборону використання тварин, всіх категорій як диких, так і свійських домашніх тварин у цирках. Я говорю зараз лише про державний сектор циркового мистецтва України. Наслідком цього може стати повна системна руйнація моделі традиційного українського історично сформованого цирку", - сказав Корнієнко.

Він звернув увагу, що державні циркові колективи мають свої стаціонарні будівлі, приміщення, облаштовану інфраструктуру по роботі з цирковими тваринами. Тварини у цих закладах, як запевнив Корнієнко, утримуються з любов’ю та дбайливим ставленням.

"За тваринами у цирках стоїть ціла історія роботи фахових династій артистів, цілі інфраструктури асистентів номерів, ветеринарні служби. У нас у Національному цирку ветслужбу очолює професор, кандидат наук, людина фахова, яка є практикуючим ветлікарем. У нас є свої площі для проведення медичних операцій, система УЗД, догляду за тваринами", - підкреслив Корнієнко.

За його словами, працюючи в міжнародних інституціях, він володіє інформацією міжнародних організацій у даному питанні.

"Я хочу сказати про міжнародний досвід. 17 грудня Європейська комісія Європарламенту прийняла рішення про зняття заборони використання тварин у цирках. Таким чином Єврокомісія, Європарламент дає можливість, право країнам самим визначитися в спосіб збереження або заборони використання тварин в видовищних заходах", - розповів Корнієнко.

Він наголосив, що циркове мистецтво визнано Європарламентом як складова світової спадщини.

"І сьогодні, як ніколи, треба привернути увагу до державних цирків в частині надання допомоги, підтримки можливостей, покращення умов. І контролю, в свою чергу. А ми відкриті до того, щоб небайдужі категорії громадян мали доступ до стану роботи з тваринами", - сказав Корнієнко.

Своєю чергою генеральний директор - художній керівник Державної циркової компанії України Сергій Кабаков повідомив, що найближчим часом усі 7 державних цирків України запустять цілодобовий онлайн-доступ для всіх бажаючих спостерігати за перебуванням тварин у цирках.

"Я запрошую усіх бажаючих через два тижні заходити на сайти наших цирків, де будуть працювати відеокамери. Це Кріворізький цирк, Дніпровський, Львівський, Національний, Одеський, Запорізький , Храківський цирки", - сказав він.

Академік Національної академії наук вищої освіти України, професор, завідуючий кафедрою анатомії, гістології і патоморфології тварин імені В. Г. Касьяненка Олег Мельник зазначив, що цирк є одною зі складових загальної освіти, загальнобіологічного напрямку, бо там глядачі-діти бачать приклад виховання поваги і любові до тварин.

За словами Мельника, він відвідував державні цирки України і бачив, як радісно тварини зустрічають своїх дресирувальників та доглядальників. Він зазначив, що залякана тварина веде себе зовсім по-іншому – забивається в куток і огризається.

"Моя позиція - мають бути чіткі вимоги до дресирувальника, тварини у цирку мають залишитися. Дресирувальник повинен працювати за відповідною ліцензією, яка видається йому відповідною створеною комісією. І якщо він порушує вимоги, то позбавляється права працювати з твариною на завжди", - сказав він, аргументуючи необхідність законодавчих змін у цій сфері.

Корнієнко звернувся до суспільства та влади з проханням почути державний сектор цирків.

"Ми не заперечуємо, ми - за захист тварин від жорстокого поводження. Але хочемо привернути увагу і Верховної Ради, і суспільства до проблеми тотальної заборони (тварин – УНІАН) і можливої втрати унікального явища, яким є український традиційний цирк", - підсумував він.

Участь у заході  взяли генеральний директор Львівського національного цирку Роман Здреник, генеральний директор Дирекції пересувних циркових колективів України Павло Книш та інші керівники колективів.