За даними Асоціації, встановлення мита призведе до зростання споживчих тарифів інтернет-доступу на 7-12%.

Київ. 10 листопада. УНІАН. Інтернет асоціація України (ІнАУ) звертається до представників виконавчої влади, а саме до Міністерства розвитку економіки та Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, з проханням скасувати введення спеціального мита на імпорт проводів та кабелів, оскільки це може призвести до звуження конкуренції та подорожчання інтернет-послуг.

Про це заявив голова правління ІнАУ Олександр Савчук на прес-конференції в УНІАН.

"Основна мета нашої Асоціації – це сприяння розвитку українського сегмента глобальної мережі Інтернет та інформаційно-телекомунікаційних технологій взагалі. І ми вважаємо, що впровадження мита на кабельну продукцію, яке зараз здійснюється, заважає здійснювати нашу мету та порушує принципи конкуренції та відкритості… Тому ми звертаємося до Міжвідомчої комісії і до Міністерства розвитку економіки, оскільки саме у нього є повноваження щодо встановлення та скасування мита. Також звертаємо увагу суспільства, що маємо проблеми із судовими рішеннями і стикаємося з відсутністю змагального процесу. Будемо також направляти пропозиції до Верховної Ради, щоб це питання було розглянуте на комітеті", - зазначив Савчук.

Своєю чергою голова комітету ІнАУ Максим Тульєв додав, що встановлення мита на імпортований кабель призведе до зростання споживчих тарифів на інтернет-обслуговування.

"Дія мита поширюється на продукцію, яка не виробляється в Україні, що суперечить принципам захисту інтересів вітчизняного виробника. Рішення про необхідність мита ґрунтуються на спотворених, тенденційних посиланнях, при його прийнятті аргументи фахівців та статистичні дані були проігноровані. Впровадження мита на імпорт кабелів призведе до зростання вартості будівництва нових телеком-мереж більш ніж на 20% та до зростання споживчих тарифів інтернет-доступу на 7-12%", - підкресли він.

Член правління ІнАУ Микола Козак, своєю чергою, зазначив, що деякі види кабелю, на які встановлено мито на імпорт, не виробляються в Україні.

"Дуже цікавим є факт, що мито було також введено на ті види кабелю, які взагалі не виробляються в Україні. Вітчизняні заводи не мають ні технічної, ні якісної змоги їх виробляти. На таких видах кабелю побудовано до 50% мереж. З ким ми боремося і кого ми захищаємо, якщо вводяться мито на такі кабелі, які не виробляють вітчизняні виробники?" - зазначив він.

За словами Козака, "монополізація ринку кабельної продукції, викликаний введенням імпорту дефіцит та підвищення цін призведуть до зриву урядових програм цифровізації України, зокрема, бюджетної програми субвенцій на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету у сільській місцевості".

До участі  у прес-конференції  були запрошені:  Олександр Савчук, Голова Правління ІнАУ; Олександр Федієнко, заступник Голови Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації; Юрій Мацик, Директор директорату розвитку цифрової інфраструктури Міністерства цифрової трансформації; Микола Козак, член Правління ІнАУ; Максим Тульєв, Голова Комітету ІнАУ, керівник підприємства-ISP; Євгеній Євтушенко, керівник підприємства-постачальника телеком-обладнання.

Довідка УНІАН. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ввела на три роки спеціальне мито на імпорт в Україну проводів та кабелів незалежно від країни походження. У перший рік – 23,5%, у другий – 22,3%, у третій – 21,2%. Розслідування комісії проводилось за заявою заводів "Одескабель" та "Південкабель". Воно встановило, що в період 2017-2020 років обсяги імпорту зросли більш ніж удвічі, а частка імпорту в загальному виробництві – майже втричі, в споживанні – на 75%.