В Асоціації відзначили, що президентські пропозиції передбачають позасудове зняття інформації з каналів зв'язку.

Київ. 3 листопада. УНІАН. Інтернет Асоціація України (ІнАУ) закликає Верховну Раду відхилити президентські поправки в закон «Про електронні комунікації», оскільки вони віддаляють вітчизняне телеком-регулювання від європейських стандартів.

Про це повідомив голова комітету ІнАУ з питань прав людини і свободи слова Максим Тульєв на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«Ми дуже хочемо, щоб або закон було ухвалено в тому вигляді, в якому його розробили, зокрема й за допомогою громадськості, або не ухвалено взагалі і ми б залишилися на старому законі, який, загалом, був непоганий», - сказав він.

Тульєв зазначив, що пропозиції президента Володимира Зеленського передбачають позасудове стеження.

«Зауваження президента, серед іншого, полягали в тому, що президент у жорсткій формі вимагає наявності в законі позасудового стеження. Щоб спецслужби на свій розсуд могли знімати інформацію з каналів зв'язку, відповідно, прослуховувати, одержувати інформацію про користувачів інтернету і мереж зв'язку без дозволу суду», - сказав він.

Голова комітету ІнАУ наголосив, що судовий контроль над правоохоронними органами в сфері телекомунікацій має залишатися в законі.

Також Тульєв висловив стурбованість, що відсутність конкретики в президентських пропозиціях може призвести до ухвалення інших рішень, які шкодять телеком-галузі.

«Ми дуже боїмося тієї самої правки, яка прирівнює регулювання телекому і мереж інтернету. Саме тому, що інтернет розвивався без контролю держави, ми маємо найдешевший і один з найбільш якісних доступів в інтернет», - сказав він.

Присутній на прес-конференції голова правління ІнАУ Анатолій П'ятников виступив за збереження законопроекту в тому вигляді, в якому його ухвалила Рада, але зазначив, що навіть без поправок президента законопроект не є ідеальним.

«Під соусом євроінтеграції пропонується дати чиновникам право розпоряджатися приватною власністю провайдерів, посилити позиції самих чиновників і дати трохи більше можливостей великим гравцям, які демпінговими стратегіями хочуть завоювати цю частину ринку (контрольовану малим і середнім бізнесом - УНІАН)», - сказав він

Заступник голови правління ІнАУ Олександр Савчук погодився з тим, що закон не є ідеальним, але зазначив, що це компромісне рішення для всіх учасників телеком-ринку.

Представники Асоціації зазначили, надалі Верховна Рада повинна поліпшити прозорість процесу ухвалення законів, щоб громадськість мала можливість і достатньо часу аналізувати законодавчі пропозиції.

Як повідомляв УНІАН, 29 жовтня президент України Володимир Зеленський ветував закон «Про електронні комунікації», ухвалений Верховною Радою 30 вересня.

Зокрема, закон визначає правову основу діяльності у сферах електронних комунікацій і радіочастотного спектру, встановлює повноваження держави щодо управління та регулювання діяльності в цих сферах; визначає обов'язки і принципи відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у даній діяльності або користуються електронними комунікаційними послугами.

Також закон визначає основні принципи діяльності та повноваження регуляторного органу в сфері електронних комунікацій.

Довідка УНІАН. Створена 2000 року Інтернет Асоціація України (ІнАУ) - професійне об'єднання учасників ринку телекомунікацій та інформаційно-комунікаційних технологій, об'єднує понад 200 підприємств. Діяльність ІнАУ спрямована на захист інтересів її членів, проведення експертно-аналітичної роботи в частині розробки і коригування законодавчої і нормативної бази України тощо.