Напередодні СБУ звернулася до Держміграційної служби з рекомендацією позбавити статусу біженця громадянина Таджикистану Машрабчона Хайдарова нібито через фінансування ним ІДІЛ.

Київ. 5 січня. УНІАН. В організації "Хізб ут-Тахрір" в Україні стверджують, що Служба безпеки України безпідставно звинувачує її члена у фінансуванні ІДІЛ.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив керівник інформаційного офісу “Хізб ут-Тахрір” в Україні Фазил Амзаєв.

Зокрема, він нагадав, що "Хізб ут-Тахрір" існує в Україні вже близько 25 років.

За його словами, до окупації Криму діяльність організації була сконцентрована на півострові через широку мусульманську громаду, зокрема, кримських татар.

"Всі ці роки "Хізб ут-Тахрір" підтверджує, що є ненасильницькою мусульманською організацією..., це підтверджують й українські та міжнародні експерти-ісламознавці... Ми засуджуємо дії ІДІЛ, яка від імені ісламу скоює злочини", - наголосив Амзаєв.

На думку голови ГО "Асоціація мусульман-біженців "Азан" Анвара Деркача, українські спецслужби намагаються маніпулювати настроями населення.

Він розповів, що СБУ звернулася до Державної міграційної служби України з рекомендацією позбавити додаткового захисту в Україні та статусу біженця громадянина Таджикистану Машрабчона Хайдарова, який зазнавав переслідувань на своїй батьківщині, а також у Росії, де він мешкав шість років.

Його звинуватили в тому, що він нібито фінансує ІДІЛ.

Деркач зазначив, що Хайдаров має власний ресторанний бізнес у Києві та займається благодійністю.

"Така маніпуляція може призвести до того, що Державна міграційна служба може ухвалити рішення про позбавлення пана Хайдарова статусу додатково захисту, який він отримав раніше", - вважає він.

Своєю чергою, Амзаєв підкреслив, що СБУ не надала вагомих доказів на підтвердження свого клопотання та назвав такі заяви українських спецслужб наклепом та неправдивою інформацією.

Як повідомив голова ГО "Правозахисний рух Криму" Дамір Мінадіров, під час надання Хайдарову статусу біженця українські суди визнали, що "Хізб ут-Тахрір" не є терористичною організацією, та зобов'язали надати йому захист, враховуючи переслідування у Таджикистані та небезпеку у разі його повернення туди.

Мінадіров наголосив, що з юридичної точки зору незрозуміло, чому щодо Хайдарова було висунуте таке звинувачення.

За його словами, однією з підстав для такого клопотання в СБУ називають оголошення Хайдарова Росією у міжнародний розшук за звинуваченнями в участі "Хізб ут-Тахрір", яка там заборонена, однак на території України діє вільно.

Правозахисник підкреслив, що десятки громадян України в окупованому Криму також переслідуються Росією за аналогічними сфабрикованими звинуваченнями.

"Факти небезпеки його повернення вже були доведені у судовому порядку, тому вчергове посилатися на вищезгадане звинувачення Росії, піддавати цей факт сумніву та переглядати - це якась юридична колізія... Тобто є суди України, які у трьох інстанціях говорять про те, що він обґрунтовано отримав статус біженця…", - пояснив Мінадіров.

Він також уточнив, що їхня організація веде 12 кейсів, з яких у 8 випадках Інтерпол зняв громадян із міжнародного розшуку через те, що вищезгадана стаття російського кримінального кодексу є політично вмотивованою та має ознаки переслідування громадян за релігійною ознакою.

"Тому тут посилатися на Інтерпол з юридичної точки зору не є доцільним", - вважає правозахисник.

Як розповів сам Хайдаров, він приєднався до Хізб ут-Тахрір у 2010 році у Москві та був активним її учасником, а згодом брав участь у прес-конференціях організації щодо затримань її членів в Росії.

Однак, після своїх публічних виступів помітив, що за ним стежать, а 19 жовтня 2015 року під час масових затримань членів організації, йому вдалося втекти.

Хайдаров повідомив, що залишив свої документи в Росії та незаконно перетнув кордон з Україною, де він був затриманий прикордонниками та просив про статус біженця.

За його словами, згодом він виграв грант від Управління верховного комісара ООН у справах біженців та відкрив власну справу.

"Нещодавно подзвонили з Міграційної служби та покликали на співбесіду, де я дізнався, що мене за клопотанням СБУ звинувачують у фінансуванні ІДІЛ... У клопотанні йшлося й про те, що деякі дані надані з Росфінмоніторингом... Зокрема, щодо грошових переказів", - зазначив він.

Біженець уточнив, що він має всі документи з банків щодо переказів та готовий їх надати до ДМС чи інших структур та відомств.

Крім того, він додав УВКБ ООН постійно перевіряло його витрати через виграний грант, яким й фінансувався його бізнес.

Хайдаров наголосив, що не бачить жодних підстав для позбавлення його статусу біженця, а навпаки хоче залишитися в Україні та продовжити свою справу.