Понад 4 га землі на каскаді озер у селищі Мриги були передані приватним особам ще за часів Черновецького, наразі забудовник розпочав активні роботи зі зведення котеджного містечка.

Київ. 23 листопада. УНІАН. Громадські активісти заявили про бездіяльність органів влади різних рівнів у протидії забудові частини земель національного парку "Голосіївський" та прибережних смуг каскаду озер в селищі Мриги, що розташоване в Голосіївському районі міста Києва.

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН голова громадської організації "Ревізор" Дмитро Філон.

Він повідомив, що у 2020 р. громадській організації стало відомо від місцевих жителів, що біля ставків села Мриги здійснюється забудова та вирубка зелених насаджень. Після цього "Ревізор" почав збирати інформацію про територію забудови.

"Відповідно до акту обстеження, територія частково входить до меж НПП "Голосіївський", - зазначив Філон.

Активіст повідомив, що на цей час з’ясовано, що 4,4 га землі природних луків на каскаді озер у селищі Мриги були передані приватним особам у власність ще за часів мера Леоніда Черновецького, а наразі забудовник розпочав активні роботи зі зведення тут котеджного містечка.

За словами Філона, наразі територія будівництва огороджена парканом, що підходить місцями просто до гладі озера, здійснено вирубку зелених насаджень, розпочато прокладку інженерних мереж. На місці вже є важка будівельна техніка.

"У грудні 2009 р. 44 земельні ділянки на вул. Старообухівській, 24-є у Голосіївському районі рішенням Київради були передані переважно підставним особам. При цьому землі, що були передані, вилучено рішенням Київради з території лугів та переведено за функціональним призначенням до територій садибної і житлової забудови… Деякі земельні ділянки відведено в порушення статті 60 Земельного кодексу та 88 статті Водного кодексу. Це територія прибережно-захисної зони. Бо там ставок і прибережна смуга складає 50 метрів. Але земельні ділянки були видані впритул до "дзеркала" озера. Через деякий час група людей здійснила скуповування земельних ділянок та об’єднала їх в єдину ділянку, на якій зараз планують побудувати велике котеджне містечко", - зазначив Філон.

За його словами, ГО відразу після з’ясування цієї інформації почала звертатися у різні інстанції з метою припинити незаконну забудову заповідних земель та прибережної смуги. Наразі НПП "Голосіївський" має акт обстеження території забудови, де зазначено, що знищується рослинний, заповідний фонд, який віднесено до Червоної книги.

"Вони роблять звернення на Міністерство екології, до Управління екології КМДА, але забудова продовжується. Тобто це ніяким чином не впливає, щоб щось зупинилось, відновлювалось… Є й порушена кримінальна справа. По деяких земельних ділянках (з цього землевідводу) порушено справу у 2019 р. Але вона висить", - заявив Філон.

Він звернув увагу, що забудовник здійснив засипання території піском, який належить КП "Плесо". Комунальне підприємство здійснювало у Мригах розчистку озер за бюджетні кошти у рамках проекту благоустрою території та залишило там пісок для створення пляжу.

"Цікавий факт. Цей проект співробітник КП "Плесо" десь втратив. І КП "Плесо" звернулось до Нацполіції з заявою про втрату проекту. І Нацполіція розслідує зараз цю втрату також. У поліції всі звернення щодо Мриг, щодо будь-яких дій – розкрадання, забудови, вирубки, знищення природнього заповідного фонду – все забирає на себе прокуратура і в себе тримає. Тобто далі нікуди це не йде", - запевняє Філон.

За його словами, активісти звернулися і у Голосіївську райдержадміністрацію, але там лише порекомендували у відповідь самим звертатися до суду для відстоювання прав територіальної громади.

Філон сказав, що і в КМДА поінформовані про забудову у Мригах.

"Але жодної новини від КМДА, від Управління екології, Екологічної інспекції і навіть НПП "Голосіївський" з цього приводу немає. Немає жодної офіційної позиції, жодного офіційного публічного звернення для привернення уваги широкого загалу", - заявив активіст.

За його словами, не виключено, що у котеджному містечку планують проживати "високопосадові особи, які здійснюють вплив на всі органи, які можуть якось блокувати подальшу забудову".

"Далі ми будемо продовжувати звернення. В подальшому ми плануємо звернутися до Комітету Верховної Ради з питань екології. Повторно з усією інформацією плануємо звернутися і до Управління екології, і до відповідних профільних заступників голови КМДА, і до комісії депутатської з питань екології, повторно до Екологічної інспекції, до Міністерства, до НПП "Голосіївський", - сказав Філон, додавши, що питання потребує також розголосу і закликав всіх небайдужих долучитися до протидії захопленню та забудові охоронних земель.

Фото: https://photo.unian.ua/theme/109531-press-konferenciya-v-unian-korrupciya-i-bezdeystvie-organov-gosvlasti-v-zahvate-i-zastroyke-zemel-kieva-na-primere-poselka-mrigi.html