Гелевей пропонує запровадити спрощену процедуру освоєння коштів «ковідного» фонду для якнайшвидшого забезпечення медиків та хворих всім необхідним, а також залучити державні лікарні та заклади АМНУ.

Київ. 13 жовтня. УНІАН. Голова медичної комісії Києва, доцент кафедри службового та медичного права КНУ ім. Т.Г. Шевченка, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей закликав президента України Володимира Зеленського до негайних та рішучих дій щодо забезпечення належної медичної допомоги громадянам країни, що хворіють на COVID-19.

На брифінгу в УНІАН Гелевей зачитав текст листа, наголосивши на серйозності нинішньої ситуації в Україні у зв'язку зі швидким зростанням кількості хворих на COVID-19.

За його словами, в столиці динаміка захворюваності дозволяє спрогнозувати, що за тиждень будуть проблеми зі стаціонарним лікуванням хворих, оскільки всі підготовлені ліжка будуть заповнені.

«Розуміючи серйозність ситуації, яка є в Україні, хочу звернутися з відкритим листом до президента Зеленського, щоб все ж таки і президент, і прем’єр-міністр, і міністр охорони здоров'я почали негайно діяти. А якщо є потреба, то негайно скликали Верховну Раду, щоб вона приймала відповідні рішення», - зазначив Гелевей.

У тексті озвученого ним листа зазначається, що «за умов відсутності загальної концепції та стратегії змін та планів розвитку системи охорони здоров‘я в Україні, міністр Степанов по факту займається латанням дир замість того, щоб планово та системно працювати з передбачуваним результатом».

«Замість того, щоб використати «ковідний» фонд за призначенням для закупівлі необхідного медичного обладнання, засобів індивідуального захисту та гідної оплати праці медичних працівників, ці кошти розтрачуються не за призначенням. А те, що залишилося на медицину, досі не освоєно. Оплата праці медичних працівників, які займаються лікуванням хворих на COVID-19, відбувається за складною формулою і 300% лишається лише їхньою мрією», - наголошує Гелевей.

Він зазначив, що медпрацівники відчувають себе незахищеними, бо навіть страховки, гарантовані законодавством, виплачуються лише при отриманні інвалідності або смерті. Також він додав, що до 250 медичних працівників інфікуються вірусом COVID-19 щодня. «І ті з них, які лікуються дома на самоізоляції, вимушені купляти ліки за свої власні кошти. Де справедливість? Вони ж виконують свій професійний обов'язок. Як результат відбувається постійне скорочення медичного персоналу, особливо середньої ланки», - йдеться в листі.

У зверненні Гелевей зауважує, що до цього всього додається відсутність необхідної кількості медичного обладнання та засобів індивідуального захисту для відкриття додаткових ліжкомісць для хворих на COVID-19.

«Тому я закликаю вас та вашу команду до рішучих та активних дій – вже негайно, бо за тиждень, два може бути катастрофа національного масштабу – з використанням за спрощеною процедурою всіх неосвоєних коштів «ковідного» фонду та всієї системи охорони здоров'я, включаючи державні лікарні та заклади Академії медичних наук», - йдеться у відкритому листі голови медичної комісії Києва.