На сьогодні у місті 19 лікарень приймають хворих на коронавірусну хворобу, пропонується долучити ще один медзаклад.

Київ. 7 жовтня. УНІАН. Київ може залучити для лікування хворих на COVID-19 у стаціонарі мінімум 500 ліжок в медичних закладах Академії медичних наук України.

Про це заявив на брифінгу в УНІАН голова медичної комісії Києва, доцент кафедри службового та медичного права КНУ ім. Т.Г. Шевченка, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей.

«Вже починається проблема в Києві (з розміщенням в медзакладах хворих на коронавірусну хворобу – УНІАН). Ми залучили вже багато медзакладів до лікування хворих, уражених COVID-19. Ми вже на сьогодні відкрили 2 тисячі 268 ліжок для лікуваннях хворих. Якщо тривалий час ми були на межі в 50% (заповненості ліжок), то на сьогоднішній день ми цю межу перейшли. У нас в київських лікарнях знаходиться 1 587 хворих на COVID-19. Це дуже значна для Києва цифра. Є медзаклади, які під зав’язку заповнені хворими. Це – Олександрівська лікарня, 4-а лікарня. Ми додатково відкрили 8-му лікарню для прийому хворих – це 400 ліжок, і вона вже майже вся заповнена», - прокоментував Гелевей.

Він зазначив, що через постійний приріст людей, які потребують госпіталізації, планується долучити інші медичні заклади до боротьби з коронавірусною хворобою. «На сьогоднішній день у нас 19 медзакладів залучені до прийому хворих з коронавірусною інфекцією. Якщо такі тенденції будуть продовжуватись, то цього, явно, не вистачає. І ми хочемо залучити зараз ще 20-й медичний заклад, це, зокрема, 12-ту лікарню», - повідомив голова медкомісії Києва.

Разом з тим він висловив переконання, що місто має зберегти роботу за профілем багатопрофільних лікарень, які надавали б допомогу киянам з хронічними хворобами чи іншими інфекційними, відмінними від COVID-19.

«Ми вже стикнулися з тим, що в нас немає можливості якісно надавати допомогу хворим, які уражені іншими хворобами, які мають хронічні захворювання», - сказав Гелевей і наголосив, що наслідком короновірусної пандемії може бути збільшення числа померлих від хронічних хвороб, бо люди не отримали вчасну необхідну медичну допомогу. Як вихід з ситуації, додав він, розглядається можливість залучити потужності медзакладів Академії медичних наук, яких багато в столиці.

«По своїй потужності вони мають понад 11 тисяч ліжок. Я спілкувався з головою Академії медичних наук паном Цимбалюком. Він каже, що готові віддати місця в його медичних закладах. І там можна розробляти і нові методики лікування коронавірусної інфекції, бо в цих закладах зібрана еліта медичної науки. В сумі готові мінімум 500 ліжок віддати», - повідомив Гелевей.

При цьому він наголосив, що для підготовки таких закладів для прийому хворих на COVID-19 потрібен час, також необхідно закупити ліки та засоби індивідуального захисту.