Олена Дума вважає стабільну роботу Фонду питанням національної безпеки.

Київ. 28 квітня. УНІАН. Причинами затримок соціальних виплат від Фонду соціального страхування (ФСС) України є недонадходження коштів від єдиного соціального внеску (ЄСВ) через карантин та відсутність резервного фонду ФСС, який мав бути створений ще в 2018-2019 роках, сказала на прес-конференції в УНІАН директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування Олена Дума.

Фото УНІАН

Вона повідомила, що Фонд соцстрахування під час карантину вже недоотримав 500 млн грн від ЄСВ. При цьому Фонд продовжує здійснювати соціальні виплати, гарантовані державою, й директор вважає це питанням національної безпеки.

Відео дня

За словами Думи, незважаючи на перебування ФСС у складних умовах, 22 квітня під час засідання правління було ініційовано відсторонення її від займаної посади, після чого було створено тимчасову комісію для вивчення її діяльності на посаді директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування.

«22 квітня ухвалено рішення відсторонити мене від посади, й мені невідомо, з яких причин це сталось. На жаль, на засіданні мені не дали слова як директору... Я не змогла доповісти про фінансовий стан фонду. Крім того, припинено дії всіх актів, підписаних мною як директором. Порушено права майже половини трудового колективу», - розповіла Дума.

Також директор розповіла про корупційні складові, які вона побачила за недовгий час перебування на своїй посаді (з лютого 2020 року - УНІАН).

«За короткий час я побачила корупційні схеми, вони були на поверхні й були підтверджені перевірками. Відповідні дії матимуть оцінку суспільства та правоохоронних органів. Є певні області, регіони, де начальники управлінь робочих органів соцстраху перейшли рамки законності щодо організації діяльності: в них працюють близькі люди, це підтверджено антикорупційними органами», - повідомила Дума.

Вона висловила надію, що різні органи та інституції, включно з президентом, Міністерством соціальної політики, дадуть оцінку діям щодо її відсторонення, адже керівництво ФСС, і в тому числі сама директор, за її словами, намагались діяти за курсом президента проти корупції та рейдерства.

За час перебування на своїй посаді, за словами Думи, вона зіткнулась із багатьма викликами, пов'язаними з оголошеним карантином та кризою, й при цьому була забезпечена стабільна робота ФСС, оскільки від цього залежить забезпечення громадян України соціальними виплатами.

«Фонд соціального страхування здійснює виплати для понад 12 млн громадян, тому в умовах карантину критичним є питання функцій Фонду... За останні місяці та під час карантину, коли уряд затверджував важливі рішення, Фонд соціального страхування був на передовій. Від роботи Фонду залежить, чи отримують люди виплати за лікарняними та наскільки вчасно», - повідомила Дума.

За її словами, карантин вніс свої корективи в роботу ФСС.

«В умовах карантину ми активно працювали. Стабільність роботи фонду це, перш за все, забезпечення турботи про людей. Так, було впроваджено гарячу лінію, лінію соціальної довіри, щоб забезпечити дистанційне обслуговування. Працює лінія «Стоп-паніка», на яку позитивно відреагував МОЗ», - сказала Дума.

Також директор розповіла, що саме під час карантину ФСС запропонував зміни до законодавства. Зокрема, було розширено перелік страхових випадків, і тепер, під час карантину, виплати від ФСС призначають особам, які перебувають на самоізоляції під медичним наглядом. Крім того, таким громадянам виплати за лікарняними передбачені в розмірі 50% від середнього заробітку незалежно від страхового стажу.

Як повідомляв УНІАН, 27 квітня уряд ухвалив рішення про виділення 6 млрд грн Фонду соціального страхування України на фінансування допомоги з безробіття.