Експерти надали рекомендації щодо політик, які можуть бути впроваджені як на рівні держави, так і на місцевому рівні.

Київ. 10 грудня. УНІАН. Фонд ім. Гайнріха Бьолля презентував аналітичну збірку "Безпека людини: особливості та можливості впровадження в Україні".

Як зазначила на прес-конференції в агентстві УНІАН модератор - координатор програми "Сприяння демократії та безпека людини" Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні Софія Олійник, це вже друге дослідження, проведене Фондом.

За її словами, перше провели минулого року, воно базувалось на соціологічному опитуванні жителів 4 областей – Донецької, Луганської, Миколаївської та Херсонської.

"Цього року ми перейшли на другий етап. Ми вже говоримо, маючи розуміння і дані, отримані минулого року, про те, як громадяни та громадянки цих 4 областей сприймають безпеку. Цього року ми говоримо про те, які практики та політики варто впроваджувати, який стан речей в Україні та які міжнародні практики існують задля того, щоб впроваджувати поняття безпеки людини", - наголосила Олійник.

Вона зазначила, що йдеться саме про безпеку людини з точки зору фокусу на особистість.

"Ми не заперечуємо комплексну стратегію національної безпеки. Ми її хочемо підсилювати. Тобто важливо також говорити про економічну безпеку, про безпеку спільноти, про політичну безпеку, про екологічну безпеку, діяльність правоохоронних органів", - уточнила Олійник.

Саме ці аспекти, за її словами, намагались дослідити автори збірки, що презентується. Так, до неї ввійшли 5 аналітичних записок – відповідно про політичну безпеку; безпеку маргалізованих спільнот в Україні, а саме внутрішньопереміщених осіб, ЛГБТ, ромів; соціально-економічну безпеку людини; про безпечний людський простір та органи правопорядку; екологічну безпеку.

На  прес-конференції автори  коротко презентували свої роботи. Серед них, зокрема: DAAD-професор у Європейському університеті Віадріна (Франкфурт-на-Одері), професор кафедри соціології Українського католицького університету (Львів) Оксана Міхеєва, голова Української фундації безпекових студій, магістр політології (міжнародні відносини), Університет міста Рочестера Юлія Каздобіна, аналітик ГО Cedos Анастасія Боброва, координатор The Ukraine Public Security in Transition Project, директор Центру соціології права та кримінології Сергій Баглай.

Спікери загалом зазначили, що, говорячи про людську безпеку, треба розуміти, що мова йде про захист усієї сукупності прав і свобод людей, про управління різними сферами буття соціуму, що зрештою формує у людей відчуття комфортності та захищеності.

"Розділ "Політична безпека", який починає збірку, є дуже важливий, оскільки вибудовує місточок між концептом національної безпеки і концептом політичної безпеки, але з позиції безпеки людини. У розділі йдеться про громадянські та політичні права і свободи, про зв’язок між соціальними групами всередині країни, спроможність держави врегулювати суперечки та узгоджувати інтереси", - пояснила Міхеєва.

За її словами, оскільки один з авторів цього розділу доктор юридичних наук, то відповідно є аналіз блоку законодавства, який дає можливість оцінити нинішній стан справ, які виклики чекають і яких змін Україна потребує.

Автор розділу "Екологічна безпека" Боброва зазначила, що публікація присвячена наслідкам зміни клімату, які можуть проявлятися на міському рівні, наслідкам житлової політики для громадян, а також мобільності громадян.

Експертами викладено у збірці рекомендації щодо політик, які можуть бути впроваджені як на рівні держави, так і на місцевому рівні.

Повністю з матеріалами збірки можна ознайомитись на сайті Фонду ім. Гайнріха Бьолля   або придбати її друкований варіант.

Фото:  https://photo.unian.ua/theme/110017-prezentaciya-analiticheskogo-sbornika-bezopasnost-cheloveka-osobennosti-i-vozmozhnosti-vnedreniya-v-ukraine-v-unian-v-kieve.html