Експерти порекомендували заходи, якими держава зможе підтримати підприємців у разі нового локдауну.

Київ. 12 жовтня. УНІАН. Введення повторного жорсткого карантину буде згубним для українського малого та середнього бізнесу (МСБ) економіки в цілому, і державі необхідно буде підтримати підприємців.

Українському бізнесу буде необхідна державна підтримка в разі введення повторного жорсткого карантину - експерти Телетрейд (відео)

Про це заявив аналітик міжнародної фінансової компанії "Телетрейд" Сергій Родлер в ході прес-конференції в УНІАН, присвяченій наслідкам можливого введення повторних карантинних обмежень для бізнесу.

«Однозначно можна сказати, що для бізнесу, економіки карантин у будь-якому вигляді - це ще одне випробування, яке вдарить і по дохідній частині бюджету, і по підприємцях. Якщо ще раз ми посадимо на карантин підприємства, особливо що стосуються непродовольчої сфери - зокрема, туристичний бізнес, авіакомпанії - багато компаній підуть з ринку», - сказав Родлер.

За словами фінансово-економічного аналітика, кандидата економічних наук Володимира Коваля, за прогнозами ВООЗ, в Україні до кінця листопада буде до 8-10 тис. тих, що заразилися на добу, і після проведення місцевих виборів можливе введення нових карантинних обмежень, у тому числі повторення весняного сценарію з жорстким локдауном.

«У малого і середнього бізнесу не залишилося фінансової подушки, яка ще була навесні. Навіть за оптимального карантину цілі галузі МСБ помруть. Наприклад, івентпослуги, які виявляються в скрутному становищі, той же туризм, навіть всередині України... Бюджет на цей рік вже не переглядатимуть, ми бачимо, що сформований фонд боротьби з коронавірусом витрачений майже на все, крім того, що потрібно», - зазначив аналітик.

Коваль також розповів, що, за словами багатьох представників МСБ, під час весняного карантину держава їм нічим не допомогла.

«Були кредитні канікули, але доступ до цього отримали одиниці. Цілі види бізнесу можуть померти, і це погано для всієї економіки, оскільки потрібно виплачувати допомогу раніше самозайнятим людям, до того ж держава позбавляється податкових платежів», - підкреслив експерт.

Аналітик Центру біржових технологій Максим Орищак, також присутній на прес-конференції, спрогнозував можливі сценарії в Україні: повний локдаун, який передбачає обмеження бізнесу і закриття кордонів, і в результаті стагнацію економіки, і оптимальний сценарій, за яким діють Сінгапур, Японія, Швеція.

«Є сфери діяльності, за якими необхідний тотальний контроль - масові заходи, відвідування кінозалів і концертів. Якщо говорити про бізнес і виробництво, не можна його зупиняти. Це може призвести до досить великих наслідків. Я рекомендував би провести карантин в легкій формі: максимально жорстко підходити до контролю за поширенням захворювання, за виконанням карантинних норм. Підприємства повинні працювати, але потрібно спостерігати за правильністю самого карантину», - зазначив Орищак.

Експерти визначили заходи, до яких може вдатися уряд України для підтримки бізнесу в разі нових обмежень. За словами Родлера, держава може запропонувати підприємцям кредитні канікули і низькі кредитні ставки, при цьому він зазначив, що податкові канікули можуть призвести до зростання дефіциту бюджету, оскільки надходження скоротяться, а витрати не зменшаться. Максимально ж фінансувати експерт пропонує найперспективніші сфери - промисловість і сільське господарство.

«Вкладати кошти потрібно перш за все в промисловість, яка скоротилася на 4,2%. А також є аграрний сектор, який потрібно розвивати далі», - сказав Родлер.

Орищак додав, що корисним з точки зору державної підтримки МСБ може бути розвиток кредитування за низькими ставками.

«Зараз реалізується ідея банківських кредитів під 5-7-9%. Це досить низько, оскільки облікова ставка зараз 6%, і це непогано для підтримки бізнесу», - підкреслив аналітик.

Також експерти дали рекомендації щодо перспектив інвестування. За їхніми словами, інвесторам варто звернути увагу на сегмент нерухомості, який, попри кризу, не падає в ціні, а також на вкладення в цінні метали - золото і срібло.

Що стосується зберігання грошових коштів, Орищак рекомендував українцям не зберігати заощадження в гривнях.

«У гривнях я не рекомендую тримати гроші... Американський долар буде знецінюватися, і в глобальній перспективі розглядаю інвестиції в євро. А для безпеки можна диверсифікувати - 30% зберігати в доларах і 70% в євро", - зазначив аналітик.